Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kladno » muzeum, galerie » Železniční muzeum - Zlonice (muzeum)

Železniční muzeum - Zlonice (muzeum) [22563]



Železniční muzeum Zlonice je projektem zaměřeným na oblasti historie železniční dopravy, které nejsou obecně známé. Především se jedná o lokomotivy cukrovarů a malodráhy cihelen. Nechybí ani rozsáhlá expozice zabezpečovací techniky, nákladní vagóny, modelová železnice a další drobné předměty z oblasti železniční dopravy a přepravy. Doplněním expozic jsou nákladní autoveterány a další drobná historická technická zařízení.

První expozice muzea byla zpřístupněna 6. září 1997 jako stálá výstava exponátů dvou soukromých vlastníků. Po první úspěšné sezóně bylo dne 31. 12. 1998 zaregistrováno občanské sdružení Klub Železničního muzea Zlonice, které koordinuje doplňování sbírkového fondu muzea a činnost členů. Od roku 2007 provádí revitalizaci dlouhodobě pronajatého bývalého venkovského sídla vystavěného zakladatelem klobuckého akciového cukrovaru Kašparem Vopršalem, které následně vlastnil jeho zeť, premiér Jan Malypetr. Od 24. dubna 2010 v něm provozuje pravidelně přístupné expozice a průmyslovou malodráhu. Areál muzea se nachází v Lisovicích, západní části městyse Zlonice.

Sbírkový fond železničního muzea Zlonice zahrnuje zhruba 200 exponátů a souborů. Mezi unikáty patří především sbírka šesti cukrovarských lokomotiv z let 1912 až 1955.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)