Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Nový Jičín » architektonická zajímavost » Chata Maměnka - Pustevny (architektonická zajímavost)

Chata Maměnka - Pustevny (architektonická zajímavost) [22472]

Národní kulturní památka (NKP)

Pustevny se řadí k našim významným turistickým centrům. Původně zde, ve výšce 1018 m n.m., žili poustevníci, a to až do r. 1874. V roce 1898 zde byla postavena členy turistického spolku Pohorské jednoty Radhošť útulna Maměnka a restaurace Libušín, podle projektu známého slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Stavby jsou provedeny v secesním stylu se zachováním výrazného charakteru slovanské lidové architektury. Malby pak vychází z kreseb M. Alše. K vzácným dřevěným stavbám patří také sto let stará zvonička. Vedle těchto staveb stojí horský hotel Tanečnica. Turisty zde láká množství stánků s občerstvením a upomínkovými předměty.

Na Pustevny lze dojet autem nebo autobusem z Rožnova p.R. nebo z Trojanovic sedačkovou lanovkou. Lanovkou překonáme výškový rozdíl 398 m. Nástupní stanice je blízko hotelu Ráztoka.

V letním období se můžeme vypravit východním směrem k Čertovu mlýnu (1207 m n.m.) nebo západně, kolem vyhlídkového altánu, po hřebenu (po modré značce), k soše Radegasta a na Radhošť.

V zimě jsou poustevny vyhledávaným lyžařským střediskem, s 11 vleky a 9 sjezdovkami v délkách od 125 do 1090 m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)