Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » muzeum, galerie » Soubor lidových staveb - Veselý Kopec-Vysočina (muzeum)

Soubor lidových staveb - Veselý Kopec-Vysočina (muzeum) [22400]




Zdejší expozice přinášejí svědectví o životě a práci drobných rolníků od první poloviny 19. století do poloviny 20. století. Zemědělské usedlosti doplňují nejen drobné vesnické stavby (špýchar, chlívky, haltýř apod.), ale i lidové technické památky na vodní pohon. Nejvýznamnější z nich je vodní obilní mlýn přenesený na základy původního veselokopeckého mlýnu. Původní mlýn postaven před rokem 1580 byl zničen požárem v roce 1909, k jeho obnově došlo v roce 1977 přenesením mlýna z Oldřetic. V interiéru mlýnice zaujme nejen mlecí zařízení – tzv. české složení, ale i stoupa na kroupy a varna na povidla. Všechna tato zařízení využívala hnací vodní síly k pohonu důmyslných mechanismů. V blízkosti mlýnu stojí také vodní olejna, pila a stupník na tlučení třísla (zřejmě poslední veřejnosti přístupný v České republice). Voda k těmto technickým památkám je přiváděna původním náhonem vybudovaným v 16. století.
K jedinečným dokladům lidového stavitelství v rámci České republiky patří čtrnáctiboká stodola přenesená ze Sádku u Poličky. Na původním místě stávala od roku 1680. Ze zemědělských usedlostí zde připomeňme alespoň dvě – obydlí drobného rolníka ze začátku 19. století přenesené z Lezníku u Poličky, reprezentující čtyřbokou zástavbu dvora, zajímavý interiér je datován do poloviny 19. století. Na konci prohlídkové trasy pak na návštěvníky čeká statek z Mokré Lhoty u Nových Hradů s krásným klasicistním průčelím. Obytná část spolu s chlévem a klenutým vjezdem jsou zděné z opuky, statek doplňuje roubený špýchar a podstáj. Uvnitř je umístěna expozice dokládající bydlení a způsob hospodaření soukromého zemědělce z 50. let 20. století.
Kromě uvedených objektů se na Veselém Kopci nacházejí samozřejmě další zajímavé usedlosti a stavby (sušky, bělidlo apod.), ale třeba i včelín a zvonička. Naší snahou je využít zachovalého krajinného prostředí k vytvoření historické sídelní krajiny. Na Veselém Kopci se snažíme o atmosféru autentického způsobu života i hospodaření drobných zemědělců v prostředí kopcovité krajiny. K tomu patří drobné políčko, předzahrádky i hospodářská zvířata.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)