Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » muzeum, galerie » Hornické muzeum - Krásno (muzeum)

Hornické muzeum - Krásno (muzeum) [22396]


    další pojmenování: areál cínového dolu Vilém

Hornické muzeum Krásno je pobočkou Krajského muzea Sokolov. Je situováno na místě historického cínového dolu Vilém založeném na žilném systému Gellnauer, který byl s řadou přerušení činný až do 90. let 20. stol.

V areálu dolu Vilém je zachována budova úpravny, objekt dílen, těžní věž a těžní budova, strojovna, vrátnice a stavba jedné z nejstarších trafostanic na našem území. Hlavní budova muzea, rekonstruovaná v letech 1994 – 1998, sloužila v 18. a v 19. století jako úpravna cínových rud.

Expozice byla slavnostně otevřena dne 5. září 1998 u příležitostí 2. setkání hornických měst a obcí České republiky, které se konalo v Krásně. Bývalá úpravna slouží jako hlavní objekt hornického muzea v přírodě, které se rozkládá na ploše několika hektarů. Vlastní muzeum doplňuje řada pozůstatků po těžbě a zpracování rud v okolí, které budou postupně zpřístupněny systémem naučných stezek a chodníků. Rekonstrukce ostatních budov v areálu dolu Vilém proběhla v letech 1998 – 2004 a jsou zpřístupněny veřejnosti od roku 2004.

Hlavním atraktivním exponátem je těžní parní stroj z dolu Marie z roku 1897 a expozice k jeho transferu z Královského Poříčí. Dále je zde prezentována historie těžby hnedého uhlí od 19. století až do současnoti. V sousední místnosti sou představeny slavnostní hornické uniformy a dulní meřičství. V patře je expozice mineralogie a geologie Slavkovského lesa. Zajímavá je expozice rudních ložisek Českého masívu těžených po roce 1945.

Veřejnosti je dále zpřístupněna těžní věž a šachetní budova, strojovna, trafostanice a budova dílen dolu Vilém. V bývalé strojovně je umístěn elektrický těžní stroj firmy Siemens z roku 1942. V šachetní budově s těžní věží je v přízemí v 1. místnosti instalována expozice vertikální a horizontální důlní dopravy – vystavena je důlní klec, různé druhy důlních vozíků o rozchodu 600 mm (vůz na dopravu vytěžené rudy, vůz na naftu, na dopravu dřeva, záchodové vozíky atd.), signální zařízení a jiné. V 2. místnosti je náznaková instalace důlní šatny doplněná figurínou horníka v tzv. fáračkách. V druhé části této místnosti je důlní ošetřovna s ležícím zraněným horníkem a dále jsou zde vystaveny oživující záchranné přístroje.

V prvním patře šachetní budovy jsou pak představeny jednotlivé aspekty hlubinné i povrchové těžby. Na panelech jsou přiblíženy nástroje a stroje používané při těžbě surovin, doplněné vystavenými trojrozměrnými předměty – kopáče, špičáky, vrtací tyče atd. Dále způsob dopravy, který ilustruje nejen expozice v přízemí budovy a exponáty vystavené na volných prostranstvích areálu, ale také několik modelů důlních vozů a lokomotiv vystavených v této místnosti. Představeny jsou i svítilny používané v dolech – vystaven je soubor důlních lamp od olejových kahanů z 2. poloviny 19. století přes karbidové a benzínové lampy až po nejnovější akumulátorové lampy. Své zastoupení mají i různé typy přístrojů – od přístrojů k měření důlních větrů, koncentrací škodlivin v dole až k odpalovacím strojkům. Dále jsou vystaveny různé druhy přileb používaných ve 20. století. Samostatnou část expozice tvoří dokumentace vývoje záchranné báňské činnosti – vystaveny jsou různé záchranné (nejstarším je přístroj firmy Dräger z roku 1924) a sebezáchranné přístroje československé, německé, sovětské, polské, ale i francouzské výroby.

V budově bývalé trafostanice je v přízemí vystaveno zařízení důlní trafostanice ze 40. let 20. století a transformátory z roku 1959. V prvním patře této budovy je výstava obrazů s hornickou tématikou, většinou z 50. – 60. let 20. století. V sousední místnosti bychom do budoucna rádi připomněli utrpení politických vězňů využívaných jako levná pracovní síla při těžbě uranu v okolí Horního Slavkova.

Na jaře roku 2007 byla v budově bývalých dílen zpřístupněna expozice raněnovověkého hornictví. Zde je k vidění replika rudné štoly a modely dúlních strojů a zařízení. Nejdelší z nich je dlouhý více než 6m. Na prostranstvích areálu je instalována unikátní expozice povrchové důlní dopravy o rozchodu 900 mm, která byla až do svého zrušení v roce 2003 využívána k dopravě skrývky a hnědého uhlí v povrchových lomech sokolovského revíru. V sousedství šachetní budovy jsou vystaveny důlní vozíky, lopatové nakladače a dvě lokomotivy o rozchodu 600 a 450mm používané v hlubinných dolech. V areálu je vybudována také ukázková štola o délce 40 m, ve které prezentujeme současné technologie ražeb a výstroje podzemních prostor.

Expozice je stále průběžně doplňována především o další hornické technologie a těžební zařízení.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)