Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » muzeum, galerie » Muzeum - Sokolov (muzeum)

Muzeum - Sokolov (muzeum) [22395]



Muzeum Sokolov má v budově zámku rozsáhlé výstavní prostory. Stálá expozice v I. patře zámku má celkem 11 výstavních sálů. K pořádání krátkodobých výstav slouží malý výstavní sál u vstupu do expozice. Další výstavní prostor o 6 sálech se nachází v přízemí zámku pod arkádami. Tento prostor je využíván ke krátkodobým tématickým výstavám. Do stálé expozice našeho muzea vcházíme hlavním schodištěm do vstupního vestibulu. Na schodišti je vystaven renesanční zvon ze 16. stol. ze zbořeného kostela sv. Jana Křtitele v Lokti, originál dvojsochy boha Poseidona ze zámecké kašny a velký obraz – pohled na Sokolov kolem r. 1830, jehož autorem je sokolovský rodák, malíř a grafik Toni Schönecker (1893 – 1979). Obraz byl namalován podle starší veduty a jedná se o nejrozměrnější plátno ve sbírkách muzea. Na boční zdi je zavěšen další obraz, pohled na Loket s řetězovým mostem z doby kolem r. 1900. Na stěně za ním jsou zavěšeny keramické znaky současných a bývalých měst a městeček Sokolovska (Jindřichovice, Oloví, Kraslice, Sokolov, Rotava, Kynšperk nad Ohří, Krásno, Chodov, Chlum sv. Maří, Březová, Habartov, Horní Slavkov, Loket, Nové Sedlo). V nice před pokladnou stojí barokní socha Panny Marie Immaculaty z r. 1695 z obce Hřebeny. Byla vandalsky stržena v r. 1990 a téhož roku převezena do muzea a tím zachráněna před dalším ničením.

Dále je umístěno stanoviště pokladní, kde je možno zakoupit vedle vstupenek, také publikace, pohlednice a upomínkové předměty.
Vlastní expozice se skládá ze tří základních částí – příroda Sokolovska, dějiny Sokolovska a dějiny rudného a uhelného hornictví na Sokolovsku.

Příroda Sokolovska
V 1. sále se můžeme seznámit jak s rozmanitostí přírody Sokolovska, tak i se složitým geologickým vývojem této oblasti. Uprostřed místnosti je v rozměrné vitríně umístěna geobotanická mapa Sokolovska zachycující stav vegetace před lidskými zásahy.
Velkou část místnosti zabírají na zemi i ve vitrínách umístěné geologické a mineralogické exponáty. Na území Sokolovska se nachází velká část sběratelsky zajímavých minerálů. Mnoho minerálů a hornin bylo v minulosti i v současnosti průmyslově zpracováváno. Jedná se např. o cínovec, molybdenit, wolframit, chalkopyrit, galenit, greisen, hadec, arsenopyrit, kaolín, sklářské písky, cihlářské a keramické hlíny, železné rudy, sírníky a samozřejmě hnědé uhlí. Z nerostů stojí za zmínku minerál karfolit, který byl poprvé na světě objeven v krásenském greisenu. Zajímavostí je také přírodní kulovitá odlučnost greisenu z bývalého dolu Stannum v Krásně, která u návštěvníků vzbuzuje otázku, zda nejde o dělovou kouli. Světoznámá, už J. W. Goethem popsaná, jsou tzv. karlovarská dvojčata z okolí Lokte. Jedná se o srostlice živce. Známým českým meteoritickým železem je proslulý tzv. Zakletý purkrabí z Lokte, který byl nalezen kolem roku 1400. Jeho původní hmotnost byla kolem 100 kg, ale postupně byl rozřezán na několik menších dílů a vědecky zkoumán. Ukázky z tohoto železa jsou např. v Národním muzeu v Praze nebo přírodovědném muzeu ve Vídni. Název je odvozen od jedné pověsti, která se k meteoritu váže. Vystaven je sádrový model meteoritu v jeho původní podobě. V naší oblasti se také nachází několik cenných chráněných přírodních výtvorů. Jedná se o lokalitu Vysoký kámen – vyhlídkové místo na skalním útvaru, čedičový lom Rotava – sloupcovitá odlučnost čediče „Rotavské varhany“, Kamenný hřib u Krásné Lípy – typický rozpad žuly, Svatošské skály v údolí Ohře, údolí Ohře – pseudokrasové jeskyně v třetihorních usazeninách, Dominova skalka ve Slavkovském lese – vypreparované hadcové skalky.

Ve vitrínách jsou dále vystaveny subtropické zkamenělé rostliny v pískovci a křemenci z tzv. Starosedelského souvrství. V dalších vitrínách jsou umístěny ukázky vzácných druhů fauny a flóry Sokolovska, např. rostliny rosnatka anglická a rosnatka okrouhlolistá – naše nejznámější masožravá rostlina. Zajímavá je i blatka bažinná – stromovitá forma rašelinné borovice. Jeden panel je věnován lišejníkům Krušných hor. Z fauny jsou zastoupeny některé druhy brouků a mravenců, z obratlovců např. ještěrka živorodá, zmije obecná a skokan hnědý.
Expozice přírody je zakončena výřezem „Sokolovského dubu“, který stál na území bývalého zámeckého parku a byl pokácen 24.3.1994. Byl starý asi 300 let a jeho obvod metr nad zemí měl 595 cm.

Dějiny Sokolovska
Ve 2. sále jsou na archeologických nálezech prezentovány doklady k pravěkému a slovanskému osídlení Sokolovska. Těch se v oblasti nachází velmi málo, jednak z důvodů řídkého osídlení v tehdejší době, jednak kvůli po staletí probíhající těžbě surovin. Jsou zde vystaveny nálezy ze střední doby kamenné, doby bronzové a doby železné. Zajímavostí, která poutá pozornost návštěvníků, je mamutí kel ze skrývky dolu Medard mezi bývalými obcemi Čistá a Lísková. Už středověkého původu jsou dva cenné románské reliéfy z 12. stol. pocházející z kostela sv. Jiljí v Kostelní na Kraslicku. Středověké období dále prezentují kopie různých listin a privilegií, husitské války, které se naší oblasti příliš nedotkly, velká nástěnná mapa a kopie písemných materiálů. Středisko správní organizace kraje – město a hrad Loket dokládají archeologické nálezy a gotický královský znak z jedné z hradních bran. Dominantní exponáty v sále jsou dvě dřevořezby – Panna Marie Chlumská, milostná soška ze známého poutního místa v Chlumu sv. Maří (pochází z období kolem r. 1300, v expozici kopie) a sousoší Piety z Kynšperka nad Ohří. Místnost doplňuje velká vitrína (v muzejní mluvě přejmenovaná podle tvaru na „briketu“), ve které je znázorněno nejstarší doložené osídlení Sokolovska s datumy prvních písemných zmínek k daným lokalitám.


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)