Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » muzeum, galerie » Letecké muzeum - Deštná (muzeum)

Letecké muzeum - Deštná (muzeum) [22328]



V sobotu 30. srpna 2008 bylo v Deštné slavnostně otevřeno letecké muzeum. Projekt leteckého muzea byl podpořen i Jihočeským krajem a liší se od etablovaných muzeí tím, že po desetiletí opomíjený milník národní historie tu připomínají i předměty z pozůstalostí zesnulých válečných veteránů. Na jeho vzniku se podíleli členové Klubu historie letectví Jindřichův Hradec a Město Deštná.

Jak muzeum vznikalo:
Kino v nynějších prostorách muzea bylo provozováno do r. 2001. Od této doby se ve vlastním kinosále nic nedělo, přísálí bylo pronajímáno pro obchodní činnost do r. 2005. Pak již zůstalo obojí zavřeno. Až v říjnu loňského roku se objevili členové Klubu historie letectví z Jindřichova Hradce s návrhem, že by v těchto prostorách umístili své sbírky. Návrh byl v zastupitelstvu přijat. Bohužel však na začátku roku 2008 nevyšel žádný grant, proto v březnu zastupitelstvo schválilo navýšení částky na rekonstrukci budovy vyčleněné z rozpočtu města. Pro stavební práce byla v květnu vybrána firma Staviservis. V červnu byla přece jen Městu Deštná schválena dotace z kraje, která byla připsána počátkem července. 11.6. bylo předáno staveniště, 14.7. byly stavební práce dokončeny a předány. Vodoinstalaci, elektroinstalaci, obkladačské a truhlářské práce prováděli místní řemeslníci. V srpnu také proběhlo výběrové řízení na dodavatele el. zabezpečení proti vloupání a plošiny pro vozíčkáře. Z realizace plošiny nakonec sešlo, protože se našlo jiné řešení, které nezatíží rozpočet města. Koncem srpna byly stavební úpravy muzea zkolaudovány. V té době měl Klub historie letectví navezenu už většinu exponátů. Větroň byl zavěšen v hlavním sále koncem července. Celá expozice tak vznikla během pouhého měsíce. V několika posledních dnech, ale i nocích před otevřením dodělali nadšenci z KHL fotografickou a textovou část a definitivní instalaci tak, že muzeum v plné parádě bylo opravdu otevřeno v sobotu 30. srpna 2008.
Klub historie letectví Jindřichův Hradec získal podporu Jihočeského kraje ve výši 200 tis. Kč. Výstavní sály stavebně z bývalého kina upravilo Město Deštná v celkovém nákladu 880 tis. Kč, z toho za podpory Jihočeského kraje částkou ve výši 300 tis. Kč a zbývající částku 580 tis. Kč uhradilo město ze svého rozpočtu.

Slavnostní otevření:
Oficiálního otevření se zúčastnilo několik stovek lidí. Prvními návštěvníky byli čs. váleční letci a jejich manželky, kteří na jih Čech zamířili na jubilejní XV. setkání československých válečných letců v J. Hradci. Tato setkání jsou každoročně pořádána u příležitosti výročí letecké bitvy nad Jindřichohradeckem 24. srpna 1944.
V čele veteránů byl 89-letý generál Miroslav Štandera z Plzně, účastník bitvy o Francii, Anglii a bojů nad Velkou Británií i okupovanou Evropou, dále plukovníci Emil Boček, Jaroslav Hofrichter, Alois Dubec, podplukovníci Vladimír Paleček a Jiří Benda, manželky válečných letců Vlasta Šišková, místopředsedkyně Sdružení čs. zahraničních letců, dále Hana Fajtlová, Věra Doležalová, Alžběta Hofrichterová, Jiřina Úlehlová, Anna Husmannová a řada dalších. Až z Velké Británie na setkání a na slavnostní otevření muzea přijela Hana Ludikarová se synem Petrem, manželka letce 311. čs. bombardovací perutě RAF (britské Královské letectvo) generála Marcela Ludikara, jehož poválečnou uniformu RAF věnovala do Leteckého muzea v Deštné. Neméně početnou skupinu tvořili pováleční vojenští a sportovní letci z celé České republiky, bývalí pilotní žáci našich válečných hrdinů.
U vchodu do muzea drželi symbolickou čestnou stráž vojáci nedávno zaniklého 153. záchranného praporu a nově vznikajícího 44. lehkého motorizovaného praporu. Ten začne oficiálně v Jindřichově Hradci fungovat od 1. října. Tmavě červené barety nejelitnějších vojsk nahrazují oranžovou barvu, která patřila vojenským záchranářům.
Dobové skladby počínaje Ježkovým Tmavomodrým světem (skladbou „Svítá“ od Jaroslava Ježka (z filmu Tmavomodrý svět)) zahrálo žesťové těleso Trumpet Tune pod vedením Ing. Lumíra Rataje. Přítomné hosty přivítal a celou akci moderoval předseda Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci Mgr. Vladislav Burian.
Za město Deštná přítomné přivítala starostka Vilma Szutová, další projevy přednesli radní Jihočeského kraje a jeden z hlavních pilířů podpory muzea ze strany kraje Ing. Jiří Štangl a senátor Milan Štěch.
Při příležitosti otevření muzea se Klub historie letectví rozrostl i o nového člena Miroslava Homolu, který si své místo v klubu zasloužil odpracováním více než sto padesáti hodinami při přípravě letecké expozice. Poté byl pamětní plaketou „Sdružení čs. zahraničních letců 1939 – 1945“ zcela po zásluze odměněn člen KHL Jiří Růžička, který byl hlavním vedoucím týmu realizace letecké expozice. Poděkování však patří všem členům KHL a jejich pomocníkům, organizacím a sponzorům, bez jejichž práce by muzeum nikdy nevzniklo.

Proč je muzeum v Deštné:
Lidé se ptají, proč tato aviatická expozice není v J. Hradci. Důvodů je hned několik. Především rozhodl fakt nedostatku vhodných a především bezúplatných prostor, které jsme u nás ve městě nad Vajgarem nedokázali během řady let nikde získat. J. Hradec ale zkrátka nepřijde. KHL bude v následujících letech připravovat ve spolupráci s Muzeem Jindřichohradecka dlouhodobou expozici věnovanou bitvě nad Jindřichohradeckem z 24. srpna 1944 umístěnou v přízemí muzea v J. Hradci. Druhým důvodem je, že právě k oblasti Deštenska se váže nejvíce osobních příběhů aviatiků z Jindřichohradecka, účastníků II. čs. zahraničního odboje a tedy do Deštné letecké muzeum dokumentující osudy letců – hrdinů 2. světové války právem patří.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)