Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-město » muzeum, galerie » Pivovarské muzeum - Plzeň (muzeum)

Pivovarské muzeum - Plzeň (muzeum) [22294]



Pivovarské muzeum střeží legendu piva a pivovarnictví. Původní právovárečný dům z 15.století, ve kterém se muzeum nachází, dýchá atmosférou středověku a odhaluje tajemství výroby a způsobu podávání a pití piva od věků dávno minulých. 

Trasa prohlídky 

Historie Pivovarského muzea  

Expozice vypráví jak o historii jak právovárečného domu, tak i samotného Pivovarského muzea. 

Starověk 

Na počátku výroby piva byl nápoj z tzv. pivních chlebů, které se rozdrobily a nechaly zkvasit ve vodě. Pivo se pilo rákosovými trubičkami z velkých nádob. 

Mnohé dochované zápisy dokazují masovou oblibu piva ve starověkém Egyptě. Velkými konzumenty piva byli, na rozdíl od Řeků či Římanů, také Germáni a Galové. 

Historická hospoda  

V autentickém prostoru původní Tázlerovy pivnice z počátku 20. století je instalován interiér hospody z přelomu 19. a 20. století s využitím původního zařízení. 

Sladovna – humna  

Důležitou součást celku sladovny tvoří tzv. humna, kde probíhalo máčení a klíčení obilí. V prostoru sladovny je nyní instalováno technické zařízení používané v minulosti při výrobě a zpracování piva. Další část expozice je věnována českému a plzeňskému pivovarnictví a činnosti sladovnického cechu. Zvláštností je 18 m hluboká studna, z níž se brala voda k namáčení sladu. 

Hradby  

Město Plzeň mělo dvojité hradby a široký příkop, který ho ve spojení se zde přítomnými řekami zařadil až do období třicetileté války do kategorie nedobytných. Prostoru mezi dvěma hradebními kamennými zdmi se říká Parkán, kde je možné vidět chmelové a ječmenné pole.  

Hvozd  

Na hvozdu se zastavoval proces klíčení obilí. Nyní je zde vystaveno nejrůznější sladovnické nářadí a znak sladovnického cechu. 

Valečka  

Valečka sloužila původně k uložení a předsoušení zeleného sladu - k tzv. válení. Na valečce jsou vystaveny předměty, které se váží k bednářství. 

Zajímavostí je také funkční model varny parního pivovaru. Model je evropskou technickou zvláštností a je schopný produkovat třicet litrů piva v jedné várce. 

Laboratoř  

Expozice vybavení pivovarské laboratoře připomíná, že se laboratoře staly od 70. let 19. století nezbytnou součástí pivovaru.

Historie pivovarů v Plzni 

Tato část prohlídky je věnovaná historii plzeňských pivovarů a založení Měšťanského pivovaru, později Plzeňského Prazdroje, který proslavil svým pivem město Plzeň po celém světě.

Kolekce pivních lahví 

Kolekce pivních lahví pocházejících z různých českých pivovarů z období konce 19. a první třetiny 20. století. 

Plzeňská restaurace z 30. let 20. století  

Restaurace je zařízena přesně podle historických fotografií plzeňských hospod z počátku 20.století. 

Plzeňské hospody  

Jelikož Plzeň je i městem mnoha hostinců, hospod, kaváren a barů je tato část trasy věnována právě jim. 

Nádoby na pití piva  

Z čeho se v historii pilo pivo, jak se měřily míry a jak se připíjelo na zdraví? Nejen odpovědi na tyto otázky, ale i rozsáhlý soubor pivních korbelů ze skla, keramiky a cínu, každého jistě zaujme. Druhá část je věnována sběratelství a kuriozitám, které se vztahují k pivu. Takovými exponáty jsou například nejmenší soudek na světě, džbánek měřící 1 cm, nebo obří korbel vydlabaný z jediného kusu dřeva na Sibiři.

Sklepy  

Součástí prohlídky jsou dvoupatrové středověké sklepy vysekané v kamenném a pískovcovém podloží. Expozici tvoří dvě kvasné dubové kádě, ležácké sudy a stáčecí aparát z litiny a mosazi nainstalovaný u jednoho sudu. 

Dvůr - doprava piva  

Exponáty vztahující se k transportu piva jsou rozmístěny na dvoře. Zvláštností jsou kamenný pozdně gotický portál z doby kolem roku 1500, přenesený ze zrušeného právovárečného domu a barokní zvon z 18. století, kterým se v pivovaru oznamovalo ukončení várky. 

  • Prohlídku Pivovarského muzea lze absolvovat individuálně (bez průvodce)
  • Délka prohlídky je cca 60 minut
  • Pro skupiny od 10 osob si lze zarezervovat prohlídku s průvodcem.
  • Kapacita skupinyna prohlídku je max. 25 osob

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)