Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » muzeum, galerie » Památník zapadlých vlastenců - Paseky nad Jizerou (muzeum)

Památník zapadlých vlastenců - Paseky nad Jizerou (muzeum) [22258]


    další pojmenování: Krkonošské muzeum


Památník zapadlých vlastenců najdete uprostřed krásné přírody s působivým výhledem na západní Krkonoše a v sousedství kostela sv. Václava z konce 18. století.

Vznikl v roce 1958 v prostorách bývalé farní budovy zásluhou několika paseckých nadšenců a díky ochotným dárcům vzácných rodinných památek původně jako literární památník věnovaný památce písmáka, houslaře a učitelského pomocníka Věnceslava Metelky, jehož osobností se inspiroval Karel Václav Rais ve svém románu Zapadlí vlastenci. Zájem veřejnosti vedl k postupnému rozšiřování sbírek a výstavních prostor. V roce 1975 byla otevřena nová expozice, seznamující návštěvníky s bohatými kulturními tradicemi obce. V roce 1979 byla doplněna stálou výstavou krkonošské houslařské školy, která představuje Věnceslava Metelku jako zakladatele a Paseky jako kolébku houslařství. Unikátní sbírka hudebních nástrojů zahrnuje práce prvních paseckých houslařů a jejich žáků až po současné houslaře ze slavných rodů Pilařů a Špidlenů.

Roku 2005 byla vlastivědná expozice přebudována tak, aby poskytovala hlubší a bohatší informace z historie, spolkového života, živností, řemesel a průmyslu obce od 19. do poloviny 20. století. Vedle praktické ukázky tkalcovského řemesla na dvou ručních stavech je možné nahlédnout do tajů soustružnického řemesla v nově otevřené soustružnické dílně, vybavené dřevoobráběcím soustruhem a souborem nářadí z konce 19. století. Dokladem lidového umění je pohyblivý betlém bratří Škrabálků z počátku 20. století.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)