Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tisá (obec) [2216]



Obec Tisá je bránou k romantickému kraji Labských pískovců. V centru obce návštěvníky přivítá pozdně barokní kostel sv. Anny, od kterého vede přímá cesta do Tiských stěn. Zavede nás do fantastického skalního města s mnoha bizarními pískovcovými útvary. Až do začátku dvacátých let 20. století byl do skal zakázán přístup bez místního průvodce. Dnes je celá oblast rájem turistů i horolezců, pro které je zde 113 registrovaných lezeckých cest. Vedle Malých a Velkých stěn se severně od Tisé nalézají méně navštěvovaná skalní města - Ostrovské a Rájecké skály. Tisá se nachází v chráněné krajinné oblasti " Labské pískovce" 20 km od krajského města Ústí nad Labem a 5 km od obce Petrovice, kde je hraniční přechod do SRN. Obec leží v Děčínských stěnách, známých jako Českosaské Švýcarsko, ve výšce 550 m. Do správního území Tisé spadají obce Ostrov, Rájec a osada Antonínov.


Největší počet byl zaznamenán v roce 1930, kdy bylo v Tisé 2146, v Rájci 279 a v Ostrově 230 obyvatel. Po roce 1945 počet postupně klesal na nynějších 670 trvale bydlících. Ostrov a Rájec, vzdálené 6 a 3 km, jsou využívány především chalupáři a chataři. V Tisé je budova obecního úřadu, mateřská škola, základní škola, zvláštní internátní škola, kino, samoobsluha, průmyslová prodejna, kadeřnictví,ovoce-zelenina, řeznictví, pošta, novinový stánek, telefonní budky, lyžařský vlek, školní hřiště, na kterém přistává vrtulník v případě úrazu a kostel sv. Anny. Ten byl založen v roce 1786. Jeho venkovní oprava byla provedena v roce 1993-94 nová šindelová střecha a fasáda na náklady obce. Vnitřní rekonstrukci prováděla církev. V současné době je velký zájem o výstavbu rodinných domků k trvalému bydlení. Přispívá k tomu jistě krásná okolní příroda se skalním městem, které obec udržuje- úprava cest, značení skal atd. Po roce 1990 zde vzniklo 5 soukromých firem výrobního charakteru, 11 restaurací, penzionů a hotelů. Je to asi 120 pracovních míst pro naše občany. Dopravní spojení je zde vyhovující. ČSAD Ústí n. L. zajištuje 11 autobusových linek. Tisá je obec německého typu se zástavbou podél hlavní komunikace, s domy roztroušenými v lukách na poměrně rozlehlém katastru 1186 ha. Stavební fond je různorodý. Domy hrázděné staré více jak 100 let, vily bývalých továrníků, domy z nedávné minulosti, několik panelových domů až po současné rodinné domky. Byly vybudovány 2 čistírny odpadních vod- vzhledem k charakteru obce, část kanalizace a vodovodu. Provedla se kabelizace elektrického a telefonního vedení.

 
Chráněná krajinná oblast Labské pískovce je součástí rozsáhlé pískovcové tabule, vzniklé asi před 90 miliony let v křídovém období druhohor. Po ústupu moře, které se zde v té době rozkládalo, zde zůstaly vrstvy usazených pískovců, zpevněných nejrůznějšími tmely. Postupem doby došlo pohyby zemské půdy k popraskání těchto sedimentů. Postupné zvětrávání,eroze, působení vody a odnosy materiálů daly vzniknout bohatě členěné krajině s hlubokými kaňony se svislými stěnami s bohatou modelací. Nejzápadnější součástí Labských pískovců jsou Tiské stěny, pojmenované podle obce Tisá. Nad severním okrajem této obce se zvedá mohutná až 70 metrů vysoká hradba stěn. V nejvyšším bodě dosahují skály až 613 metrů n. m. a v délce necelého kilometru směřují k východu, kde končí u Turistické chaty. Setkáváme se zde se všemi formami pískovcových skal. Jsou zde mohutné stěny i jednotlivé izolované věže a štíhlé jehly. Ty horolezcům, vyznavačům skalního lezení, nabízejí množství výstupů od lehkého až po nejvyšší stupně obtížnosti. Skupiny věžovitých forem jsou podobny hradním baštám- hradům. Mezi nimi procházejí úzké soutěsky se svislými stěnami, jsou tu i divoké rokle a strže. Místy vznikla zřícením skal balvanitá moře s balvany úctyhodných rozměrů. Vchodem do Tiských stěn je skalní náměstí, ze kterého vycházejí dvě značené stezky. Vlevo k západu menší okruh do Malých Tiských stěn, který se od severu vrací zpět. Vpravo k východu vychází trasa Velkými Tiskými stěnami. Od skalního náměstí vede červeně značená turistická cesta po horním okraji stěn nad údolím a obcí Tisá s výhledy k jihu až na Českéstředohoří. Od Turistické chaty pokračuje do Ostrova a dovede nás až na vrchol Děčínského Sněžníku 726 m, kde stojí 30 metrů vysoká kamenná vyhlídková věž postavená v roce 1864. Červeně značená turistická cesta končí až v Děčíně. Celková délka trasy je 19 km. Severozápadně navazují na Tiské stěny u obce Rájec, která je místní částí Tisé, takzvané Rájecké skály. Tvoří je masiv tvrdého pískovce se skalními věžemi. Severní část se nazývá Ptačí stěny, k jihu pokračují skály Rájeckým údolím. Severovýchodně od Tisé leží pohraniční ves Ostrov (místní součást Tisé), kterou obklopují Ostrovské skály. Stěny a věže vysoké až 20 metrů jsou z velmi tvrdého pískovce a jsou proto vyhledávány horolezci. Tiskými stěnami procházejí také dva značené cyklistické okruhy, které dále pokračují až na Děčínský Sněžník. V těsné blízkosti obce je v zimních měsících v provozu 500 metrů dlouhý lyžařský vlek. Obec Tisá leží ve výšce 550 metrů n. m. a má 670 stálých obyvatel. Pro návštěvníky Tiských stěn jsou v hlavní turistické sezóně v obci a nejbližším okolí připraveny ubytovací kapacity s přibližně 400 lůžky.


Do okresních měst Ústí n. L. a Děčína vzdálených 20 km, je pravidelné autobusové spojení. Hraniční přechod Petrovice - Bahratal je od Tisé vzdálen 6 km. V roce 1996 byla dokončena výstavba 6 bytů z půdních prostor a 3 z nich byly přiděleny učitelům. Vzhledem k tomu, že od 1.9.1996 je zavedena povinná devítiletá školní docházka a do naší školy dojíždí 30 žáků ze sousedních Petrovic, nestačila už stávající kapacita školy, byla proto v dubnu 1996 zahájena nástavba 2 tříd, kde mimo jiné byla zavedena na náklady obce počítačová učebna - 7 počítačů.

Tisou s okolními obcemi navštíví ročně desetitisíce našich i zahraničních turistů. Jim by mělo pomoci v rozšiřování znalostí o přírodě, historii a životě našich obcí nově upravené informační středisko v budově Obecního úřadu v Tisé.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tisá (obec) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)