Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » muzeum, galerie » Místní muzeum - Nučice (muzeum)

Místní muzeum - Nučice (muzeum) [22138]



Historie

Myšlenka založit v obci muzejní síň vznikla současně s vytvořením vlastivědného kroužku při místní osvětové besedě v roce 1958. Velkou podporou pro tento záměr byla událost, která vzrušila nejen obec, ale i okolí -  archeologický nález z roku 1958, kdy byly při výkopu základů podezdívky pro oplocení sportoviště místního Sokola nalezeny kostrové zbytky. Během následujících dvou měsíců odkryli archeologové 14 kostrových hrobů slovanského původu, ve kterých byly nalezeny stříbrné náušnice, bronzový prsten a hliněné milodarové nádoby. Stejným překvapením pak bylo odkrytí sídliště lidí z mladší doby kamenné. Pod dojmem těchto nálezů byla muzejní síň roku 1967 otevřena a předána veřejnosti. Na malé ploše našli tehdejší návštěvníci stručný přehled o historii Nučic od jejich prvního osídlení v mladší době kamenné až k osídlení slovanskému v 10. století, přehled o téměř 120leté historii těžby železné rudy na Nučicku, doklady o činnosti nučických spolků, školy, kulturních a jiných zařízení a v neposlední řadě i účast nučických občanů v odbojové skupině "Železo".

Současnost

Místní muzeum Nučice, jehož zřizovatelem je Obecní úřad Nučice,  najdete v Báňské ulici č. 154  (v budově, kde sídlí i pobočka České pošty).

Muzeum dokumentuje zejména dobývání železné rudy v nučické oblasti středočeského regionu písemnými i obrazovými exponáty. Vystavené exponáty připomínají historii obce, historii společenských,  sportovních a dalších  organizací či spolků. Nachází se zde rovněž galerie obrazů a děl profesora Arnošta Paderlíka, nučického rodáka a čestného občana. Muzeum je veřejnosti  přístupné při významných příležitostech nebo po předchozí individuální domluvě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)