Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Petrovice (obec) [2212]



Obec Petrovice (německý název Peterswald) leží severně od Ústí nad Labem ve výšce 551 m.n.m. (dolní konec obce), na pomezí okresu u státních hranic ČR a SRN. Obcí protéka potok směrem do SRN. Podél něj a podél staré poštovní silnice Nakléřov - státní hranice se rozkládá v délce 7 km. Z hlavní silnice odbočuje v horní části obce důležitá odbočka silnice na Tisou - Libouchec a další na Krásný Les, vedoucí podél státních hranic.

Nejbližší železniční stanice je v Libouchci, ale přibližně stejně daleko je zastávka v Telnici. Vzhledem k značné vzdálenosti železnice byla obec spojena již za předmnichovské republiky autobusovou linkou s Chabařovicemi a Libouchcem (linka Chabařovice-Telnice-Nakléřov-Petrovice- Libouchec, za okupace pak další autobusovou linkou s Drážďanami. Pošta bývala vždy v místě. V minulosti byla petrovická pošta důležitou stanicí na staré poštovní cestě Praha-Drážďany. Tato poštovní linka fungovala pravidelně od r.1625, nejprve jako pěší, od r.1652 jako jízdní a konečně od r.1752 jako povozová. Od r.1827 jezdila přes Petrovice pravidelně 2x týdně mimo normální ještě rychlá pošta. Pro poštovní účely držel poštmistr 36 koní. V obci bylo mimo to ještě několik soukromých povozníků, kteří chovali rovněž 30-40 koní.

Fara a škola byly rovněž v místě (škola jedna z nejstarších v okrese, založená v r.1577). Před rokem 1848 patřila obec k panství Krásný Les, jehož posledním feudálním vlastníkem byl obchodník a továrník Antonín Balle. Od r.1849 do r.1855 byly Petrovice součástí soudního okresu Chabařovice a politického okresu Ústí nad Labem. V létech 1855-1868 patřily pod smíšený okresní úřad Chabařovice a od r.1868 do r.1938 opět k soudnímu okresu Chabařovice a politickému okresu Ústí n.L. V době předmnichovské republiky se Petrovice snažily odtrhnout se od okresní soudní a politické správy v Ústí nad Labem a vytvořit vlastní soudní a politický okres, který by spravoval horské obce v Krušných horách. Tato snaha vyšla naprázdno. Co do velikosti a počtu obyvatelstva byly Petrovice dlouho největší obcí okresu Ústí nad Labem. Ve starších dobách, vzhledem ke své poloze na vysoce frekventované cestě, často utrpěly válečnými událostmi, obzvláště za Třicetileté a Sedmileté války. V roce 1654 zde stálo 91 domů, avšak z toho jich bylo 28 pustých. Nebývalý vzrůst zaznamenala obec v dalších sto letech. V roce 1787 měla již 287 domů. V r.1833 zde stálo 375 domů a žilo 2242 obyvatel. Petrovice, což je pozoruhodné, byly tehdy větší než samo Ústí n.L., které mělo jenom 321 domů a 1759 obyvatel. Obec rostla až do roku 1945, kdy měla 521 domů a obyvatel 2429.

Obyvatelstvo bylo vesměs německé národnosti. Za předmnichovské republiky se zde objevilo několik českých rodin. Sloužili zde čeští četníci a příslušníci finanční stráže, kteří konali službu na hranicích a na místní celní stanici. Jejich pobyt zde byl vesměs jenom přechodný. Domácí obyvatelstvo pracovalo částečně v zemědělství a zabývalo se též výnosným chovem dobytka. Značná část občanů však nalézala obživu v průmyslu jak domácím, tak i v továrnách. Poměr osob zaměstnaných v zemědělství a průmyslu byl v roce 1945 1:3. V Petrovicích se snad již v roce 1720 po domácku a v manufakturách vyráběly přezky a spony. Kromě toho zde po domácku pracovalo mnoho tkalců. Tato drobná výroba se zde udržela i když v pozdější době vyrostla továrna na drobné kovové zboží a obzvláště úspěšná výroba kovových knoflíků (i pro export).

Politická situace zde bývala vždy velmi složitá. Vedle pokrokových tendencí dělnictva se zde uplatňovaly i nacionální a později nacistické živly. Měly stálou podporu za blízkými hranicemi a tak si lidé s pokrokovým smýšlením museli dávat pozor. Místní nacisté byli velmi drzí a aktivní. Obec byla okupanty obsazena již 3.října 1938 za jásotu většiny místních obyvatel.

K obci patří osady - Adolfov, Antonínov, Hladov, Nový Dvůr a Panenská. Dále její část Nakléřov, Krásný Les a Větrov. O všech osadách a částech se zmiňujeme na následujících stránkách viz. historie obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Petrovice (městská část) Liberec
obec, osada České Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice (osada) Jeseník
obec, osada Petrovice (obec) Bruntál
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Petrovice (obec) Hradec Králové
obec, osada Petrovice u Karviné (obec) Karviná
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice u Sušice(obec) Klatovy
obec, osada Petrovice (obec) Blansko
obec, osada Petrovice I (obec) Kutná Hora
obec, osada Petrovice II (obec) Kutná Hora
obec, osada Velké Petrovice (obec) Náchod
obec, osada Hraničné Petrovice (obec) Olomouc
obec, osada Praha - Petrovice (městská část) Praha hl.m.
obec, osada Petrovice (obec) Třebíč
obec, osada Petrovice (obec) Příbram
obec, osada Petrovice (obec) Rakovník
obec, osada Petrovice (obec) Znojmo
obec, osada Petrovice (osada) Jihlava
obec, osada Petrovice (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)