Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » muzeum, galerie » Městské muzeum - Týn nad Vltavou (muzeum)

Městské muzeum - Týn nad Vltavou (muzeum) [22106]

Kulturní památka (KP)


V přízemí zdejšího zámku sídlí Městská knihovna a v obou horních patrech Městské muzeum s expozicemi vltavotýnského regionu, vorařství, loutek a vltavínů. V muzeu lze zakoupit i vstupenky do podzemních chodeb.

V muzeu hlavně zauje interaktivní hravá expozice z historie Vltavotýnska pro všechny generace.Expozice představuje návštěvníkům průřez historií města Týna nad Vltavou i vltavotýnského regionu od pravěku po současnost. Samostatnou částí je expozice vltavínů, jedna z největších v České republice (téměř 1 000 ks). Vltavíny, přírodní skla, jsou jednou z přírodních zajímavostí České republiky. Expozice navozuje atmosféru zrodu vltavínů – pád meteoritu. Naleznete zde také informace o historii výzkumu, teoriích vzniku, nalezištích, vlastnostech, formách a výskytu vltavínů. Při vstupu do expozice zní smích ducha rytíře Čabelického, jeho stopy Vás dovedou k místu, kde se duch zjevuje. Část věnovaná prehistorii ukazuje reálný model mohyly s kosterním pohřbem.

Sál středověku a renesance nabízí vedle dobových exponátů nejznámější poklady regionu. Centrem sálu zachycujícího historii 18. stol. je interaktivní diorama stálého dělostřeleckého cvičiště a tábora Velký Depot. V selské světničce a stodole vidí návštěvníci chlév s interaktivními domácími zvířaty. V části věnované voroplavbě je pohyblivý model voru a projekce soutoku řeky Vltavy s Lužnicí, kde se můžete „projet“ na voru, shlédnout část historického filmu o voroplavbě a vyzkoušet interaktivní rybolov.

Expozice 19. a 20. století je koncipována do scény historického vltavotýnského nádraží s postavami prvoválečných vojáků, jsou zde vystavena zajímavá kupecká vývěsní znamení, panel s nejzajímavějšími okamžiky z historie města atd. Pamětní síň režiséra Alfréda Radoka zachycuje kromě života a díla tohoto mimořádného divadelního a filmového režiséra, spoluzakladatele Laterny magiky, ukázku z filmu Dědeček automobil a záznam rozhovoru s režisérem.

Poslední sál je koncipován do podoby historické školní třídy, v lavicích jsou dotekové e-booky s databází osobností a učebnicí regionálních dějin, ve třídě je rovněž galerie nejvýznamnějších osobností města. Expozice je naplněna cennými sbírkovými předměty, které nejsou pouze staticky umístěné ve vitrínách, ale v různých skrýších - zásuvkách, kukátkách atd. 2/ Expozice Svět loutek věnovaná loutkáři Matěji Kopeckému (pohřben v Týně nad Vltavou)+ loutkové divadlo s možností vodit marionety. 3/ Cyklické výstavy dle sezónní nabídky. 4/

Podzemní chodby - zpřístupněny červen - září s průvodcem. Městské muzeum Týn nad Vltavou nemá bezbariérový přístup. Jedinou možností pro vozíčkáře je využití pásového schodolezu (výrobek firmy Vimec model T09), který je v muzeu k dispozici. Tento typ však není určen pro těžké elektrické vozíky, protože maximální nosnost tohoto pásového schodolezu činí 130 kg, včetně vozíku. Prosíme případné zájemce, kteří by chtěli této služby využít, aby se předem domluvili na termínu návštěvy muzea, protože schodolez vyžaduje obsluhu minimálně dvou zaměstnanců muzea. Rádi bychom tak zajistili bezproblémovou návštěvu našich expozic


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)