Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » muzeum, galerie » Městské muzeum a galerie ve Svitavách - Svitavy (muzeum)

Městské muzeum a galerie ve Svitavách - Svitavy (muzeum) [22105]




Městské muzeum a galerie ve Svitavách spravuje dva objekty v blízkosti centra města, budovu na Máchově aleji č.1 a Ottendorferův dům na náměstí Míru č.1. Městské muzeum a galerie ve svitavech se zabývá prací se sbírkami, organizací výstav, přednášek, k výstavám připravuje programy pro dětské skupiny a je spolupořadatelem kulturních akcí ve městě.

Sbírky muzea jsou zaměřeny na historii svitavského regionu, historii holocaustu, historii prací techniky a výtvarné umění.

Výstavy 2013:

STÁLÉ EXPOZICE

 

LABYRINT SVITAVSKÝCH PŘÍBĚHŮ

PŘÍBĚH SVITAVSKÉHO BETLÉMA

Expozice je věnována vám všem, kteří chtějí být vtaženi do poutavého vyprávění příběhu našeho města. Po 40 letech bude vystavena část svitavského betléma, která již prošla rukama restaurátorů pardubického muzea.

SVITAVSKÉ VILY
Výstavní panely Vám představí místní architektonické skvosty rodinného bydlení. Panely byly součástí výstavy Slavné vily Pardubického kraje. Svitavské vily - známé i neznámé jsou doplněny mapou městského památkového okruhu a místa, kde budovy stojí, jsou v mapě vyznačena.

Z HISTORIE PRANÍ

Unikátní expozice praček a historie praní ve svitavském muzeu. Součástí expozice je prádelna, kde si můžete vyzkoušet, jak se pralo na valše, vymandlovat si prádlo na historickém mandlu a potěžkat, jak těžké bylo žehlení našich babiček.

 

 

Hledání hvězdy Davidovy

Oskar Schindler – Spravedlivý mezi národy

Expozice o holocaustu na pozadí života světově známého svitavského rodáka Oskara Schindlera. Výstava je doplněna projekcí dokumentů o osobnosti O. Schindlera a pracovními listy jako doplněk učebních programů pro všechny typy škol.

 

 

 

MUZEUM ESPERANTA Ottendorferův dům

Jediná stálá expozice o historii i současnosti esperanta v ČR. V muzeu je umístěna knihovna Českého esperantského svazu. Kromě vystavených knih je její větší část umístěna v depozitu.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)