Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » muzeum, galerie » Městské muzeum - Sadská (muzeum)

Městské muzeum - Sadská (muzeum) [22098]


    další pojmenování: Polabské muzeum Sadská

Městské muzeum v Sadské má tři výstavní místnosti, v nichž jsou umístěny trvalé společenskovědní expozice. Expozice "Z historie Sadské" dokumentuje život lidí od prvních dokladů osídlení až po třicátá léta dvacátého století.
V několika oddílech, do kterých je expozice rozdělena, lze sledovat, co se událo v průběhu staletí. Základem každého celku je stručný úvodní text; jsou vystaveny dobové listiny, příp. obrázky či kopie a sbírkové předměty. Vlastní historie obce začíná stručným archeologickým úvodem. Dále je zde fotokopie zakládací listiny břevnovského kláštera s první písemnou zmínkou o Sadské a vysvětleny okolnosti falsa. V textu je zmíněno období středověku, kdy Sadská byla významnějším centrem než blízké Poděbrady, a novověku (dvůr českých knížat, hrad, sněmy v sadské, kapitula, raabizace aj.).
Další oddíl je věnován cechům, řemeslům a průmyslu v 19. století. Poměrně rozsáhlý je celek "Spolky a kultura". Podrobnější zmínka je o hudební rodině Němečků - varhaníků, o domnělém pobytu W. A. Mozarta v Sadské, a o sbírce "Starých světských písní".
Sadská se může pochlubit i mnoha významnými osobnostmi, které se svým dílem zapsaly do veřejného života. Pod názvem "Život v obci" je zahrnuto mnoho zajímavostí např. o sadském košárství - specializovaném výkrmu hus, o velkých požárech a povodních. Některá témata jsou zpracována obšírněji, např. lázeňství, školství, vinařství, vystěhovalectví. Jedna vitrína je věnována nemovitým památkám v Sadské s vyobrazeními, plánky a stručnými údaji.
V další místnosti, tzv. výstavním depozitáři, je velké množství sbírkových předmětů mnoha oborů: národopis, řemesla, církevní předměty, nábytek, zbraně, archeologie. Neobvyklou částí sbírek jsou výrobky Indiánů kmene Siouxů a Ponka, které do muzea ve třicátých letech 20. století poslal sadský rodák a vystěhovalec do Ameriky Jan Noll.
Poslední místnost muzea tvoří pracovna s knihovnou o třech tisících svazků, které daroval městu, na základě odkazu v roce 1910, sadský rodák O. G. Paroubek. Místnost se slohovým nábytkem doplňují zajímavé obrazy Sadské a důležitý doplněk tvoří informace o obou Paroubcích, otci a synovi, sadských rodácích, jejichž dílo má pro Sadskou velký význam.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)