Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » muzeum, galerie » Muzeum města Mnichovo Hradiště (muzeum)

Muzeum města Mnichovo Hradiště (muzeum) [22075]




Počátky muzea v Mnichově Hradišti spadají do 90.let 19.století, kdy se v Čechách začala připravovat národopisná výstava. V roce 1892 byl v Mnichově Hradišti utvořen okresní odbor národopisné výstavy českoslovanské, v jehož čele stál Josef Dürich, okresní starosta a poslanec říšské rady. Z odboru vznikl v roce 1894 Spolek okresního muzea v Mnichově Hradišti, který se zabýval shromažďováním předmětů a materiálů pro pražskou výstavu. Tyto sbírky byly ještě před odesláním do Prahy poprvé vystaveny pro veřejnost v místní škole v březnu roku 1895.

Předměty vrácené z výstavy se staly základem sbírek okresního muzea. Hned od počátku se řešil problém jejich umístění. Nejprve byly uloženy v malé místnosti na radnici, později např.v okresním domě na náměstí, od roku 1951 se nacházejí v dnešních prostorách, tj. ve 2.patře státního zámku. V průběhu více než 110 let byly sbírky rozšiřovány až do dnešního počtu cca 20 000 exponátů.

Expozice muzea:

 

  • archeologie:  Většina vystavených pravěkých nálezů pochází z výzkumů univerzitního profesora akademika Jana Filipa, rodáka z nedalekých Chocnějovic. Najdeme zde zvířecí kosti - např. mamutí stoličky či lebku nosorožce, ale především keramiku nalezenou v žárových hrobech tzv. lidu popelnicových polí z doby bronzové. Středověk je zastoupen fragmenty gotického kláštera z nedalekého Kláštera Hradiště nad Jizerou. Zdejší cisterciáčtí mniši stáli u počátků města Mnichova Hradiště.
  • lékárna:  Zde je představena historie místní lékárny. Zaujmou vystavené nádoby a nástroje, které sloužily k výrobě a uchovávání léků, staré recepty a obaly od léků. Vzácné jsou herbáře italského lékaře a botanika Mattioliho. Expozice je doplněna portréty prvních lékárníků, mezi nimiž byl i významný botanik Václav Sekera.
  • Modely Drábských světniček: Unikátem zdejšího muzea je velký sádrový model Drábských světniček, skalního útvaru ležícího asi 4 km od Mnichova Hradiště, vytvořený v roce 1950 pracovníky Archeologického ústavu ČSAV a menší model s maketou středověkého skalního hradu. Tuto místnost doplňují ukázky z ornitologické sbírky místního lékaře MUDr. Alfréda Hořice, jejíž velká část je umístěna v pražském Národním muzeu.
  • Národopisné expozice: Zde najdeme modely selských stavení z města a okolních vesnic, ukázky lidového nábytku, vybavení domácnosti i hospodářského náčiní, ručně vyšívaný pojizerský kroj i dřevěné plastiky z tvorby zdejších lidových řezbářů. Zajímavostí je i pětice vzácných vyřezávaných figurálních úlů z doby kolem roku 1850.
  • Galerie obrazů

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)