Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » muzeum, galerie » Muzeum Luhačovického Zálesí (muzeum)

Muzeum Luhačovického Zálesí (muzeum) [22018]




Muzeum luhačovického Zálesí je centrem poznávání historie a kulturních tradic regionu v okolí Luhačovic. Expozice Známé i neznámé Luhačovice, umístěná v nových prostorách kulturního domu Elektra, je expozicí životního stylu, která v sobě spojuje tři pohledy na Luhačovice počátku 20. století. Představuje návštěvníkovi Luhačovice jako centrum tradičního národopisného regionu, který nazýváme luhačovické Zálesí, jako místo s výskytem léčivých vod a rozvíjejícím se lázeňstvím a za třetí jako specifickou městskou část, vyrůstající mezi vesnicí a lázněmi. Muzeum prostřednictvím nové expozice zveřejňuje jak hodnotnou národopisnou sbírku luhačovické muzejní společnosti z dvacátých let 20. století, tak sběry z posledních let, zaměřené na dokumentaci luhačovického lázeňství a historie obce. Expozici doplňují krátkodobé výstavy a doprovodné programy pro školy a veřejnost.

Oslavy 90. výročí založení muzea v Luhačovicích
Oslavy 90. výročí založení luhačovického muzea proběhly dne 20. června 2008. Součástí oslav byl Jarmark lidových řemesel před Elektrou, koncert festivalu Kunovské léto, krojovaný a historický průvod z lázeňského náměstí k MěDK Elektra, komentovaná přehlídka krojů a historických kostýmů. Na závěr oslav se uskutečnilo společenské setkání v muzeu u cimbálové muziky. Ohlas na průběh oslavy byl příznivý, jak jarmark, tak další akce přilákaly velké množství. Muzeum připravilo oslavy ve spolupráci s místním okrašlovacím spolkem Calma a s folklorním souborem Malé Zálesí.

Lidový kroj luhačovického Zálesí:

Studie o lidovém kroji luhačovického Zálesí je po sedmdesáti letech od vydáni monografie Antonína Václavíka Luhačovské Zálesí první souhrnnou prací, která se zabývá historií kroje tohoto regionu. Publikace shrnuje problematiku lidového oděvu na Zálesí, včetně vytýčení hranic regionu, ikonografických dokladů, typologie oděvních součástek, vývoje materiálu, střihu a skladby kroje. Vychází z Václavíkových premis a doplňuje je o nové poznatky. Text doprovází množství fotografií a nákresů. Publikace je jak podkladem k odbornému studiu lidového kroje v okolí Luhačovic, tak základním metodickým materiálem pro folklorní soubory a vesnické skupiny při vytváření krojových rekonstrukcí doposud opomíjeného regionu luhačovické Zálesí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)