Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Muzeum krajky - Vamberk (muzeum) [21978]



Muzeum krajky Vamberk oznamuje, že z důvodu rekonstrukce a modernizace expozice bude od 1.srpna 2011 uzavřeno. S otevřením se počítá ve druhé polovině roku 2013.

Muzeum krajky Vamberk nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky od 18. století až do současné doby.

Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO Brusel 1958 a EXPO Montreal 1967.

Samostatnou část expozice tvoří soubor unikátních děl českých umělců současné doby.

Muzeum krajky Vamberk je specializovanou institucí s celostátní působností. Sbírkový fond, jehož počátky souvisí s otevřením krajkářské školy ve Vamberku v roce 1889, obsahuje krajky především paličkované, ale zastoupeny jsou i krajky zhotovené jinými technologiemi. Vedle stálé expozice nabízí Muzeum krajky každoročně také výstavy tématické, věnované krajkám historickým nebo tvorbě významných osobností.

V roce 2002 založilo Muzeum krajky v tomto významném krajkářském regionu novou tradici a ve spolupráci s městem Vamberk uspořádalo 1. Bienále české krajky, nad kterým převzala patronát paní Dagmar Havlová. Bienále, prezentované výstavou soutěžních prací, se stalo přehlídkou nejlepší krajkářské tvorby z počátku třetího tisíciletí. Vítězné dílo zakoupilo město Vamberk a je vystaveno v expozici muzea.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)