Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-jih » muzeum, galerie » Muzeum - Kasejovice (muzeum)

Muzeum - Kasejovice (muzeum) [21958]


    další pojmenování: Muzeum - Václav Mentberger

 

Muzeum je umístěno v budově bývalé židovské synagogy. Od r.1945 začal v této budově shromažďovat nejrůznější sbírky místní rodák Václav Mentberger (nar. v Kasejovicích dne 7.1.1886, zemř. v Plzni 15.12.1969), povoláním vrchní inspektor ČSD.

Jeho zásluhou se podařilo shromáždit cenné uměleckoprůmyslové sbírky - cín, litinu, porcelán, fajáns, kameninu, sklo a dřevěné plastiky. Cizí provenienci dokládá keramika německá, francouzská, italská, španělská a orientální.

Z hlediska regionálního pak má význam sbírka, dokumentující místní hrnčířskou výrobu, výrobu dýmek „kasovek" a kasejovické výšivky. O prehistorii a zaniklé slávě po rýžování a dolování zlata na Kasejovicku nás informují archeologické nálezy, mince a minerály s různým obsahem zlata. Kasejovice patří též k místům s nejlépe dochovalými archivními památkami. Zásluhou již zmíněného Václava Mentbergera se dozvídáme o nejstarší ověřené písemné zprávě o Kasejovicích, a to z 12.5. 1264, o jejich povýšení na městečko kolem r.1350, o staré kasejovické tvrzi, která stávala poblíž nynějšího kostela sv. Jakuba, o požárech a zhoubných nemocech, jichž nezůstaly ušetřeny ani Kasejovice. Význam Kasejovic jako důležitého správního a hospodářského střediska v minulosti zdůrazňuje nejedná osobnost. V l. pol. 15.stol. to byla např. držitelka Kasejovic Anna Zmrzlíková ze Svojšína, která se stala stoupenkyní učení Mistra Jana Husa, a protože byla vzdělaná, radil se s ní i samotný král Václav IV. V r.1752 zavedla hraběnka Marie Josefa Kuniglová na Inářském panství, kam patřily Kasejovice od 2.pol 15.stol., češtinu. Významná poloha Kasejovic na důležité obchodní cestě z Nepomuka do Písku znamenala rozvoj řemesel, živností a obchodu jak nežidovského, tak i židovského místního obyvatelstva. Svědčí o tom nejen celá řada výrobků a nástrojů zde vystavených, tak i nejrůznější fotografie a písemnosti. Školství, kulturu a spolky v Kasejovicích dokládají zejména fotografie a některé písemnosti. Vzhled různých zákoutí Kasejovic nám přibližují dobové pohlednice.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)