Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » muzeum, galerie » Muzeum Karla Gotta - Jevany (muzeum)

Muzeum Karla Gotta - Jevany (muzeum) [21952]


    další pojmenování: [cz] Gottland

GOTTLAND - MUZEUM A VILA KARLA GOTTA

Rekonstrukční práce začaly na jaře roku 2006. Zásadnější architektonické proměny se týkají pouze technického zázemí, kde bylo potřeba prostory upravit do vyhovující podoby, tak aby bylo možné poskytnout návštěvníkům náležitý servis. Snahou bylo řešit přestavbu s citem a ohledem k autenticitě budovy a proto nedošlo ke ztrátě půvabu, kterým tento objekt zcela jistě oplývá. Střecha bývalé garáže, dnešní strop síně slávy a prodejny suvenýrů byla rekonstruována z důvodu technických norem a zabezpečení statiky. Jednalo se především o zvýšení stropu o několik desítek centimetrů, což ale z pohledu návštěvníka je jen kosmetickou úpravou stávajících prostor.

Zahradu ačkoli prošla architektonickou úpravou, podařila se udržet v téměř autentické podobě včetně původních vzrostlých stromů. V roce 2007 byla poničena vichřicí, což mělo za následek pád několika borovic, které musely být odborně odstraněny. Naopak při oslavě výročí muzea sám Karel Gott zasadil památnou japonskou Sakuru.  

VILA V RUKOU RODINY GOTTOVÝCH

V původním provedení zůstala budova až do roku 1969, kdy jej rodina Gottů částečně zrekonstruovala. Další modernizaci a úpravy započal realizovat Karel Gott v osmdesátých letech. V roce 1988 byla vila prodána společnosti Narex, která ji měla ve svém vlastnictví do roku 1996. V tomto roce převzal vilu do svého vlastnictví zpět Karel Gott, který ji užíval až do roku 2005, kdy ji zakoupil Jan Moťovský, který dal impuls k budování Gottlandu, tedy muzea Karla Gotta.

HISTORIE JEVANSKÉ VILY

Prvorepubliková vila prošla od svého vzniku několika majiteli i proměnami. První zmínka týkající se pozemku v Jevanech pochází z roku 1927, přesněji 4.7.1927. Tehdy bylo vloženo právo vlastnictví do katastru nemovitostí pro pana Aloise a paní Marii Köpellovi. Pan Alois Köpell byl panem továrníkem v Praze, majitelem kabeláží společnosti. Manželé ihned po zakoupení pozemku započali s výstavbou této vily, jejíž dokončení se datuje po roce 1930. Na sousedních parcelách nechal otec Aloise Köpella vystavět další dvě architektonicky podobné vily pro své další syny. Manželé Köpellovi užívali sídlo až do roku 1947, kdy prodali vilu zemědělskému inženýru Ročkovi. Rodina pana Ročka pobývala v Jevanech až do roku 1969. Dne 12.9.1969 prodal pan inženýr vilu rodině Gottových.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)