Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » muzeum, galerie » Muzeum J.A.Komenského - Uherský Brod (muzeum)

Muzeum J.A.Komenského - Uherský Brod (muzeum) [21923]



 Muzeum vzniklo v roce 1898 s názvem Jubilejní krajinské muzeum a zaměřením na regionální historii. Finančním přispěním se o něj zasadili: město Uherský Brod, olomoucký arcibiskup ThDr. Theodor Kohn, zemský výbor Markrabství moravského rozhodnutím z r.1898, starosta města Ignát Seichert. Tehdejší sbírky představoval historický materiál: archeologické nálezy z okolí města, numismatická sbírka, umělecké předměty, hrnčířské výrobky, národopisná sbírka, rukopisné památky a historické církevní předměty. Správu muzea vykonávala Musejní společnost pro jihovýchodní Moravu, založená roku1899. Její název byl od roku 1904 změněn na Musejní společnost pro Moravské Slovácko. Časem se vyvinulo oddělení Comenianum, které shromažďovalo díla J.A. Komenského ve starých tiscích i nových edicích a literaturu o něm. V roce 1920 se muzeum přestěhovalo do Panského domu; do té doby užívalo prostor odsvěceného kostela sv. Jana Křtitele, dnešní chrám Mistra Jana Husa, jenž byl právě toho roku předán Církvi československé. Kvůli nedostačujícímu prostoru bylo žádáno o přidělení dalších místností. Posléze muzeum dostalo tzv. Baraník, součást Zámku. Zde se však vyskytly potíže s vlhkostí. Proto byl zbudován nový výstavní sál mezi Baraníkem a Zámeckou branou a předán do užívání v roce 1932. Významné bylo konání výstavy bratrských tisků a děl J. A. Komenského v r. 1935. Roku 1944 bylo výborem Společnosti sjednáno, aby muzeum dostalo jméno J. A. Komenského, což se oficiálně uskutečnilo r. 1945. Nově zřízeno bylo oddělení Kaunicián a Síň JUDr. Václava hraběte z Kounic. V roce 1951 došlo k nahrazení Musejní společnosti pro moravské Slovácko tzv. muzejní komisí při MěstNV v Uherském Brodě. Zkušenosti z Výstavy životního díla J. A. Komenského r. 1950 a výstavy Komenský v umění r. 1952 posloužily k ustavení stálé expozice, nazvané Památník Jana Amose Komenského. Roku 1954 muzeum získalo statut okresního muzea, po zrušení okresu Uherský Brod r. 1960 přešlo do správy odboru kultury při ONV v Uherském Hradišti.
Prvním placeným odborným pracovníkem muzea se roku 1955 stal významný muzeolog Josef Beneš, dřívější předseda muzejní komise, který zastával funkci ředitele. Roku 1956 byl povolán na ministerstvo kultury do funkce inspektora muzeí.
V oblasti komeniologie se ustavilo Komeniologické dokumentační středisko transformací předešlé Komise pro prostudování archivů. Jeho úkoly v r. 1965 převzalo muzeum samotné, a tak bylo zařazeno do muzeí 1.kategorie. Z důvodů speciálního komeniologického zaměření přešlo muzeum v roce 1990 do správy Ministerstva kultury ČR. Nově zrekonstruované muzeum bylo veřejnosti představeno u příležitosti oslav 400. výročí narození J. A. Komenského - 28. března 1992.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)