Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Tachov » muzeum, galerie » Hornické muzeum, Štola Ondřej Šlik - Planá (muzeum)

Hornické muzeum, Štola Ondřej Šlik - Planá (muzeum) [21896]




Štola Ondřej Šlik, ve které se muzeum nachází, byla vyražena koncem 16. stol. v době největšího rozkvětu dolování stříbrných rud v Plané a jejím okolí . O rozkvětu a důležitosti města svědčí i to, že tehdejší majitelé panství a dolů Šlikové měli v Plané svoji mincovnu . Zde razili stříbrné mince.

Štola byla vyražena ručně z jižní strany táhlého návrší, na kterém stojí historické jádro města. Měla ověřit možný výskyt stříbrných rud, které byly v té době s úspěchem dobývány na svazích Bohušova vrchu. Celková délka důlních prací je necelých 200 m a na mnohých místech je dosud dobře patrná přesná ruční práce tehdejších horníků.

Dnes je celý labyrint chodeb zpřístupněn veřejnosti a je v něm instalována expozice rudného hornictví, které je v současné době v Čechách prakticky zlikvidováno. Množství exponátů, tématicky utříděných, působí v podzemních prostorách velmi autenticky.

Prohlídka trvá cca 1 hod. a průvodci doporučují teplejší oblečení, v muzeu je totiž teplota kolem 10 C .

Hornické muzeum je velmi vhodný cíl školních a jiných výletů, přičemž svojí polohou umožňuje návštěvu spojit s dalšími zajímavostmi v okolí, například návštěvou Mariánských Lázní (muzeum), zámku Kynžvart (stanice pro hand. živočichy), Tachova (muzeum), kláštera v Kladrubech nebo v Teplé a dalších. Výhodou je také velmi dobré vlakové a autobusové spojení do Plané.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)