Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hrubá Skála (obec) [2188]



Obec Hrubá Skála leží v Českém ráji, nedaleko Turnova. Nachází se v bezprostřední blízkosti zámku Hrubá Skála, který byl vystavěn na skalním pískovcovém masivu ve druhé polovině 14. století. Proslulé je rovněž Hruboskalské skalní město.

Obec je vzdálena cca 1 km od od státní silnice spojující Turnov a Jičín. Do obce je dobré spojení jak vlakové, tak autobusové. Z obce jsou dobře dostupné všechna turisticky významná místa v okolí - hrady Trosky a Kost, město Turnov, hora Kozákov, Prachovské a Klokočské skály a další přírodní a kulturní památky.

Obec se skládá z osmi osad, z nichž většina spadá do CHKO Český ráj. Jsou to tyto osady: Bohuslav, Borek, Doubravice, Hnanice, Hrubá Skála, Krčkovice, Rokytnice a Želejov.

Zástavba v obci je smíšená, přičemž v osadách Bohuslav, Krčkovice a Želejov je většina staveb používána k rekreačním účelům. K trvalému pobytu je přihlášeno v obci 535 obyvatel. V obci není žádný průmysl. Významný je však turistický ruch, který přitahuje překrásná příroda se skalními městy, mnoha rybníky s možností koupání i množstvím hradů a zámků v okolí. Jsou zde velké možnosti pěší turistiky a cykloturistiky. V zimním období lze využít překrásné terény pro běžkaře, pro sjezdové lyžování jsou odtud dobře dostupné Krkkonoše nebo sjezdovka na nedalekém Kozákově. mikroregion Český ráj

Vlajka: list tvoří tři vodorovné pruhy, žlutý, modrý a žlutý, v poměru 1 : 6 : 1. V modrém pruhu bílá věž s kvádrovaným soklem, cimbuřím, obloukovým oknem a stanovou střechou, obojí červené, provázená dvěma přivrácenými křídly, na žerďové straně žlutým a na vlající straně bílo-černě kosmo děleným. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Znak: v modrém štítě na zlatém dvoustupňovém soklu stříbrná věž s kvádrovaným soklem, s cimbuřím, obloukovým oknem a stanovou střechou, obojí červené, provázená dvěma přivrácenými křídly, pravým zlatým a levým stříbrno-černě kosmo děleným. Dole vyrůstá zelená hůl závitem do leva kvetoucí do stran dvěma vztyčenými modrými květy zvonky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hrubá Skála (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)