Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Chomutov » muzeum, galerie » Muzeum porcelánu - Klášterec nad Ohří (muzeum)

Muzeum porcelánu - Klášterec nad Ohří (muzeum) [21859]



V novogotickém zámku v Klášterci nad Ohří je instalována vzácná expozice porcelánu ze sbírek Umělecko - průmyslového muzea v Praze. Expozice v přízemních sálech jižního křídla, pocházejících z původní renesanční stavby z roku 1600, zahrnuje ve 4 sálech ve stručném přehledu výrobu starého orientálního a evropského porcelánu. Výzdoba sálu je doplněna bohatou štukovou výzdobou.
Ve dvou sálech jsou ukázky japonského porcelánu z přelomu 17. až 2. poloviny 19. století. Jeden sál je věnován nejstarším výrobkům evropského porcelánu, a to z Míšně a Vídně, kde byly porcelánky založeny v letech 1710 a 1718. U starého míšeňského porcelánu jsou zdokumentovány všechny nejstarší etapy vývoje jeho výroby. Expozice je doplněna figurálními plastikami z nymfenburgské porcelánky z 2. pol. 18. stol. z dílny Dominika Aulička. Velký renesanční sál zahrnuje ucelenou kolekci ukázek starého čínského porcelánu 16. až 19. stol. Jedná se o exponáty bohatě zdobené kobaltovou modří, emailovými barvami a kraklemi. K vidění je také seladonový porcelán, flétnové vázy, velká porcelánová akvária a figurální plastiky.
Celé první patro zámku je věnováno v 21 sálech vývoji výroby českého porcelánu od jejich počátků až do současnosti. Expozice předvádí výrobky jednotlivých porcelánek v interiéru ve stylu empíru, biedermeieru, druhého rokoka, neorenesance, secese apod.
V osmi místnostech jsou soustředěny exponáty z let 1835 až 1860. V tomto období druhého rokoka se objevuje reliéfní dekorování jako hlavní zdobný prvek a rozvíjí se naplno figurální plastika. Jedná se o stěžejní část sbírky Muzea českého porcelánu se sbírkami z porcelánek v Klášterci, Slavkově, Březové, Lokti, Staré Roli, Chodově, Dalovicích a Praze.
Počátky produkce českého porcelánu spadají do 90. let 18. století, kdy byla na Karlovarsku objevena bohatá ložiska kaolinu. V roce 1792 byla založena manufaktura na porcelán v Horním Slavkově, dva roky poté v roce 1794 v Klášterci nad Ohří. Zakladatelem klášterecké manufaktury se stal na panství hraběte Františka Josefa Thuna penzionovaný správce panství Mikuláš Weber.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)