Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » muzeum, galerie » Muzeum Blansko (muzeum)

Muzeum Blansko (muzeum) [21796]



4. Rod Žalkovských ze Žalkovic a jeho přínos Blansku

Osudy příslušníků tohoto rytířského rodu, který se zasloužil o rozvoj města Blanska na přelomu 16. a 17. století, zejména pak o současnou podobu blanenského zámku, postaveného v roce 1604 Janem Žalkovským ze Žalkovic, na Dobromilicích, Otaslavicích, Brodku a Blansku ve stylu rustikální renesance.
Přednáška podává obraz života v Blansku v dobách působení zakladatele rodu, Matyáše Žalkovského, a jeho syna Jana a popisuje soubor epigrafických památek, spojených s těmito osobami, který je významným pramenem k dějinám rodu Žalkovských v rámci celé Moravy. Představuje donedávna neznámé podobizny tří významných představitelů tohoto rodu, zachycené na renesančních náhrobcích, zhotovených z bílého polychromovaného mramoru a umístěných v sakristii kostela v Dobromilicích na Prostějovsku a seznamuje zájemce s tzv. Skřivánkovým kopiářem, významným pramenem k dějinám Blanska, jehož transkripci, zpracovanou JUDr. Leošem Vaškem, vydalo v roce 2000 Muzeum Blansko.
lektor: Mgr. Eva Nečasová


5. Horory v lidových pověstech Blanenska (3 díly: Blanensko, Boskovicko a Letovicko)

Výklad pojmu pověst jako významného dokladu lidové umělecké tvorby a současně „lidových dějin“, šířených ústním podáním. Stručný přehled někdejších i současných sběratelů lidových pověstí, zejména na území okresu Blansko.
Výběr z pověstí, které se zde dochovaly v lidové tradici a jejichž hrůzný děj vyvolávají svým působením nejen nadpřirozené bytosti, ale též lidé, páchající zločiny.
Zaznamenané příběhy jsou dokladem toho, že i v našem kraji kdysi řádili upíři a vlkodlaci, že se zde zjevovali dobří i zlí duchové a lidské ďábelství se projevovalo v násilnostech jednotlivců i formou organizovaného zločinu.

lektor: Mgr. Eva Nečasová


6. Blanensko v tvorbě Ferdinanda von Saar

Život a dílo rakouského básníka, spisovatele a dramatika (1833-1906), který prožil část svého života na zámcích v Rájci nad Svitavou a v Blansku díky přátelství s rodinou Salmů, především pak s Elisabetou ze Salm-Reifferscheidtu. Saar zde napsal řadu svých básnických i prozaických děl, z nichž část byla přeložena do češtiny. V roce 2001 vydala Městská knihovna Blansko překlad jeho rozsáhlé epické básně s názvem "Heřman a Dorotka", jejíž děj se odehrává v Blansku. Autorem překladu je Jaroslav Bránský a dílo má nezvyklou formu, je psáno daktylským hexametrem.
Přednáška přináší informace o přátelství Saara s rakouskou spisovatelkou Marií von Ebner-Eschenbach, která ve stejné době žila na nedalekém zámku v Lysicích, a také několik dostupných údajů o Saarově manželce Melanii Ledererové (+1884), která po čtyřletém manželství spáchala na blanenském zámku sebevraždu. Výklad je doplněn úryvky ze Saarových dopisů a básní.
lektor: Mgr. Eva Nečasová
 

7. Karolina Meineke von Linsingen, manželka anglického prince

Pohnutý osud německé baronky Karoliny von Linsingen (1768-1815), která uzavřela tajný morganatický sňatek s Vilémem, vévodou z Clarence (1765-1837), pozdějším anglickým králem Vilémem IV. (1830-1837) a která zemřela na zámku v Blansku, podruhé provdána za lékaře a chemika Adolfa Meinekeho, a byla pochována na někdejším blanenském hřbitově u kostela sv. Martina.
Její smutný osud popsal v knize s názvem "Mohla být anglickou královnou" spisovatel Vladimír Polák.
Přednáška pojednává o okolnostech uzavření sňatku Karoliny s Vilémem, následného rozvodu, k němuž byli manželé britským trůnem donuceni, předčasného porodu následníka trůnu, chlapce, který byl Karolině uloupen a prohlášen za mrtvého, o záhadném kataleptickém záchvatu, který poté Karolinu postihl i o jejím uzdravení zásluhou lékaře Meinekeho, který mladou baronku zachránil před pohřbením zaživa, jakož i o dalším společném životě této dvojice, plném strastí a problémů.
lektor: Mgr. Eva Nečasová
 

8. Olomoucký biskup Bruno ze Šaumburku, kolonizátor Moravy

Osobnost olomouckého biskupa Bruna, lenního pána a stavebníka hradu Blansko, lidově nazývaného Blansek. Přednáška pojednává o životě tohoto významného církevního hodnostáře a politika 13. století, podává stručný přehled jeho diplomatické činnosti, zejména se vztahem k oblasti Blanenska, a také informace o jeho zásluhách při německé kolonizaci Moravy. Přednášku doplňují též historky, vztahující se k osobě Bruna a hradu Blanseka a jeho okolí, zachycené v lidových pověstech.


9. Evropské kulturní dědictví - cestopisné přednášky s promítnutím videofilmu

Témata: Řecko, Španělsko, Katalánsko, Portugalsko, Turecko, Sicílie, Korsika, Kréta, Rhodos, Kos, Kypr, Švýcarsko, Grand Canyon, Jižní Anglie – Londýn, Irsko, Rakouskem a Itálií na Elbu, Okolo Neziderského jezera, Finsko, Střední Slovensko a polské Tatry, Východní Slovensko, Pavlovské vrchy, Náš kraj - Blanensko, Krajinou Moravského krasu.
Jednotlivé přednášky a videofilmy seznamují s krajinou, přírodními zajímavostmi a kulturními i historickými památkami příslušného teritoria (města, zámky, významné církevní stavby apod.).
lektoři: Mgr. Marie Habešová a Ing. Miroslav Habeš


10. Čína - Peking a Sian

Pro realizaci přednášek ad 1-8 je vhodné zajistit pokud možno magnetickou tabuli, případně dataprojektor.
Pro realizaci přednášek ad 9-10 je zapotřebí zajistit televizní přijímač a DVD přehrávač.
Přednášky je možno objednat na čísle: 516 418 780 (Nečasová)
516 418781 (Habešovi)
lektoři: Mgr. Marie Habešová a Ing. Miroslav Habeš

< zpět | strana 2 |     Vložení nových fotografií přidat fotografie






(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)