Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » muzeum, galerie » Muzeum Blansko (muzeum)

Muzeum Blansko (muzeum) [21796]



Expozice:

  • Moravský kras
  • Nejstarší hutě
  • Litina
  • Historie hradu Blansko
  • Historické interiéry zámku
  • Historie měřicí techniky

NABÍDKA PŘEDNÁŠEK MUZEA BLANSKO:

1. Křížové kameny na Blanensku

Výklad o málo známých a památkáři opomíjených drobných památkách, nacházejících se na území okresu Blansko.Tyto tajuplné monolitické objekty jsou většinou svědky lidského neštěstí. Byly vztyčeny na památku násilností, vražd, válečných hrůz a jiných tragédií.
Přednáška podává informace o jejich výskytu, původu, tvaru a rozměrech, představí i obrazový materiál, a dochovaná historická fakta doplní lidovým vyprávěním a pověstmi, jimiž je většina těchto památných kamenů opředena.
lektor: Mgr. Eva Nečasová


2. Restituce Salm a další sporné restituce dle zákona 243/92 Sb.

Dějiny složité restituční kauzy, v níž potomci posledního vlastníka bývalého velkostatku Rájec nad Svitavou, Hugona Nikolause Salma-Reifferscheidta (1893-1946), usilují od roku 1992 o navrácení cca 7 000 tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy včetně bývalého sídla velkostatku - zámku v Rájci-Jestřebí - a včetně pozemků v Moravském krasu, tedy majetku, který jim byl zkonfiskován v roce 1945 v souladu s dekretem prezidenta republiky č. 12/1945 Sb. o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa.
Přednáška podává stručný výklad o prezidentských dekretech z roku 1945, na jejichž téma se již několik let polemizuje ve sdělovacích prostředcích, a dotkne se také hlavních analogií mezi restitučními kauzami Salm-Reifferscheidt, Des Fours-Walderode, Thun-Hohenstein a Colloredo-Mannsfeld.
lektor: Mgr. Eva Nečasová


3. Blanenský zvon "Poledník" a záhadný zvon z Vísek v kontextu středověkého zvonařství

Vznik a původ zvonů, předmětů souvisejících s křesťanstvím, které jsou nejen slévárenskými výrobky, výtvarnými uměleckými díly a hudebními nástroji, ale současně také posvátnými potřebami církevních obřadů a hlasateli říše nebeské.
Přednáška podává stručný přehled o vývoji tvaru zvonů, o principu tvorby jejich zvuku a o materiálu, z něhož jsou po staletí vyráběny. Uvádí základní údaje o dějinách technologie středověkého zvonařství, o počátcích výroby zvonů v českých zemích a o nejstarších dochovaných památkách tohoto druhu.
Podrobněji se zabývá problematikou datování dvou mimořádně zajímavých zvonů, visících na věžích kostela sv. Martina v Blansku a kostela sv. Michala ve Vískách. Nabízí též obrazový materiál k památným zvonům Evropy i okresu Blansko, a také přehled nejznámějších pověstí a legend, spjatých s těmito památkami.

lektor: Mgr. Eva Nečasová


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)