Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » muzeum, galerie » Muzeum Mladoboleslavska - Bělá pod Bezdězem (muzeum)

Muzeum Mladoboleslavska - Bělá pod Bezdězem (muzeum) [21787]



Muzeum Mladoboleslavska ve své činnosti navazuje na více než stoletou tradici, na jejímž počátku bylo založení Krajského muzejního spolku v roce 1885. První sbírky byly umístěny v domě na Valech, kde ovšem značně trpěly nedostatkem místa a špatným zabezpečením. Rok po vzniku muzea proto městská rada přidělila muzeu objekt pozdně gotického paláce Templu, kde byla v roce 1887 pro veřejnost zpřístup- něna první expozice.

První sbírky muzea tvořily především zápůjčky členů muzejního spolku a jeho majetných příznivců. Systema- tická sbírkotvorná činnost se rozvinula především zásluhou jednoho ze zakladatelů muzea, gymnaziálního profesora Františka Bareše. Důležitým impulsem se stala příprava Národopisné výstavy v Praze v roce 1895. V roce 1906 získalo muzeum pro své rozmnožené sbírky budovu bývalého bratrského sboru, kde byla o čtyři roky později otevřena nová expozice. Vystaveny v ní byly prakticky všechny sbírkové předměty, depozitáře zde neexistovaly.

Později využívalo muzeum pro své sbírky další objekty ve městě. Pevné zázemí s depozitáři i výstavními prostorami se podařilo získat teprve v roce 1972, kdy muzeum dostalo do užívání objekt mladobo- leslavského hradu, ve kterém sídlí dodnes.

 

Expozice:

  • Paměť města: První část expozice muzea je věnovaná dějinám Mladé Bo- leslavi v období od 18. až do počátku 20. století. Dějiny města jsou zde představeny v několika tematických   okruzích - správa města a jeho stavební proměny, společenský a kulturní život, školství, průmysl a živnosti. Jeden z okruhů je věnován také historii muzea a objektu hradu, ve kterém dnes sídlí.

  • Venkov v proměnách času: Navazující část expozice je věnována dějinám regionu. V jednotlivých sálech je představena venkovská správa, společenský život a slavnosti, lidové kroje, venkovský interiér, průmysl a doprava, zemědělská výroba a různé drobné maloměstské a venkovské živnosti. Expozice je doplněna drobnými interaktivními prvky, které mají vztah k jednotlivým tématům.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)