Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » muzeum, galerie » Muzeum Bedřicha Smetany - Praha 1 (muzeum)

Muzeum Bedřicha Smetany - Praha 1 (muzeum) [21785]



Muzeum Bedřicha Smetany, založené 1926 Sborem pro postavení pomníku Bedřichu Smetanovi, sídlí od roku 1936 v překrásné novorenesanční budově bývalé Staroměstské vodárny z 80.let 19.století na vltavském břehu v těsném sousedství Karlova mostu, v místě s překrásným výhledem na řeku Vltavu a na panorama Pražského Hradu.

Smetanovo muzeum spravuje rovněž rozsáhlé sbírkové fondy, jejichž základem je Smetanova pozůstalost zakoupená v roce 1928. Kromě ní jsou to rozsáhlé ikonografické sbírky, notový archiv, tisková dokumentace, knihovna a fonotéka, které dokumentují nejen Smetanův život a tvorbu, ale i jeho dobu a šíření a recepci jeho děl.

V pořadí již třetí stálá expozice v historii Smetanova muzea byla zpřístupněna v roce 1998 (autoři: PhDr. Olga Mojžíšová, PhDr. Marta Ottlová - odborný scénář, arch. Petr Fuchs - prostorově výtvarné řešení). Obsah expozice zachovává klasickou monografickou podobu, koncentrovanou na život a dílo zakladatele české národní hudby, výtvarné řešení je však veskrze netradiční.

Prostory jsou tematicky i architektonickým řešením rozčleněny do čtyř částí. První je věnována Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze 1. poloviny 19. století a jeho pětiletému působení v Göteborgu ve Švédsku, na něž navázaly jeho koncertní cesty do Německa a Holandska.

Druhá část zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862-1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života (např. činnost v některých uměleckých spolcích, obnovení tradice filharmonických koncertů, působení v čele opery Prozatímního divadla).

Ve třetí části je pojednáno poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Smetanovým stěžejním dílům jsou věnovány "partitury" s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech, které je možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby podle vlastního výběru návštěvníka.

V expozici jsou vystaveny v kopiích ukázky ze Smetanovy korespondence, deníků a notových rukopisů, množství dobových vyobrazení a dalších dokumentů. V originálech jsou tu portréty Smetany a dalších členů rodiny, některé jeho osobní památky a čestné dary, které dostal od svých ctitelů, a klavír ze Smetanova majetku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)