Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » muzeum, galerie » Automuseum Praga - Zbuzany (muzeum)

Automuseum Praga - Zbuzany (muzeum) [21780]



Automuseum Praga je umístěno v tzv. Zbuzanském dvoře. Museum založila rodina Příhodových v obci Sobíně v usedlosti čp. 13 „U Tureckých“. Později se Příhodovi přestěhovali do Zbuzan a automuseum bylo znovu otevřeno 22. 6. 2000 v rámci akce „Evropské město kultury Praha 2000“. Kulturní komisí UNESCO bylo zařazeno jako třetí největší soukromá sbírka tohoto typu na světě.

V současné době je veřejnosti přístupno 72 kusů historických dopravních prostředků výrobní značky Praga. Součástí automusea je 324 000 fotografických dokumentů a historie výroby automobilky Praga.

Vlastní Zbuzanský dvůr, v němž je automuseum umístěno, má svoji pohnutou historii. Berní rula z roku 1654 a gruntovní zbuzanská kniha z roku 1661 nás seznamují s rody Jirátů, Součků a Tureckých, jejichž grunty byly zděděny po otcích. V té době ještě neexistovalo číslování gruntů ani domů. Roku 1840 se stal majitelem dvoulánového statku Josef Turecký, který měl řadu titulů: „Hraběcí Vratislavský kasír“, „hraběcí Wratislav-Desfourský kasír“, „inspektor hraběcích panství Desfourských“ a „hospodářský rada knížete Ditrichsteina“. Koupil chalupu Na Horkách a grunt „dolních Součků“ a směnil grunt Válků (Jirátů). Tyto dva grunty zboural a na jejich místě založil „anglický park“. Zboural též hospodu „Na Kocandě“ a z těchto tří demolic použil materiál na přestavění svého gruntu na „Zbuzanský dvůr“. Dále provedl řadu směn pozemků a po všech výměnách a koupích měl „Zbuzanský dvůr“ výměru 80,5 ha. Vše bylo vtěleno do gruntovních knih. Z té doby se zachovala do dnešního dne podoba zbuzanského dvora, jehož historie skončila roku 1931, kdy se rozpadl na dvě části. V devadesátých letech minulého století byly obě části dvora majetkově opět uceleny. Nový vlastník objektů se dostal na přelomu tisíciletí do finančních potíží a majiteli se pak stala rodina Příhodových, která sem přestěhovala automuseum ze Sobína.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)