Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » muzeum, galerie » Muzeum - Aš (muzeum)

Muzeum - Aš (muzeum) [21772]




HISTORIE MUZEA

Muzeum Aš je v současné době součástí příspěvkové organizace Knihovna a Muzeum Aš, která byla z rozhodnutí zřizovatele - Město Aš - zřízena 1. dubna 2010. Současné muzeum navazuje na bohatou historii muzejnictví na Ašsku z doby Rakouska-Uherska. Ašské muzeum bylo založeno roku 1892. Vystavována byla především keramika, nábytek, kroje, zbraně, obrazy, knihy a sbírky věnované občany města, které byly neustále doplňovány dary místních měšťanů a továrníků. Svou současnou podobu dostalo v roce 1966, kdy bylo přemístěno do rekonstruované budovy zámečku, empirové budovy postavené továrníkem Klaubertem na místě vyhořelého zámku Zedtwitzů na Mikulášském vrchu.

STÁLÁ EXPOZICE

Obě expozice – textilní a historická – byly ke konci roku 2008 demontovány kvůli stěhování a rekonstrukci budovy muzea v rámci Revitalizace Mikulášského vrchu financované městem Aš a EU. Během roku probíhala jednání s partnery v Sasku o spolupráci při získávání peněz z evropských fondů. Ve spolupráci s kulturním střediskem města Oelsnitz připravovalo v průběhu roku město Aš žádost o finanční prostředky na realizaci expozice historie a umění Regiony Oelsnitz a Aš v zrcadle umění, která bude instalována v prostorách bývalé hasičárny na Poštovním náměstí. Ve spolupráci s kulturním střediskem města Plauen připravuje město Aš žádost o finanční prostředky na Expozici textilu v prostorách na Mikulášském Vrchu.

PROSTORY MUZEA

Vstupní prostory jsou upraveny pro pořádání koncertů a společenských akcí, plánováno je rovněž využití této auly pro pořádání svatebních obřadů. V muzeu byla rovněž vybudována moderní přednášková místnost, ve které jsou pravidelně pořádány přednášky a semináře, které mohou být doplňovány promítáním diapozitivů nebo videozáznamů. Ve výstavních prostorách v přízemí muzea vystavují přední čeští výtvarní umělci a také umělci z regionu, jsou zde pořádány muzejní výstavy dotýkající se historie a činnosti regionu. Na zahradě jsou umístěny náhrobní kameny z bývalého evangelického hřbitova, který bohužel v roce 1960 vyhořel a které byly základem pro vznik lapidária doplněného hraničními a mezními kameny, kamennými nádržemi a papírenskými rozmělňovacími kameny. Zahrada muzea slouží veřejnosti jako příjemná oáza klidu, ve které mohou strávit příjemné chvíle spojené s prohlídkou muzea.

SBÍRKOVÉ PŘEDMĚTY

Počet sbírkových předmětů se zvýšil z necelých 3000 kusů v roce 1975 na současných téměř 29 000 kusů především z oblasti textilní výroby. Ve sbírkách jsou dále obrazy, uniformy, militárie, národopisné předměty a liturgické církevní předměty. Velmi cennou je sbírka 1200 akvarelů etnografa Karla Šrámka. Mimořádný je soubor 6 000 fotografií z ašské oblasti od poloviny minulého století do současnosti. V knihovně je nezanedbatelná sbírka odborné textilní a regionální literatury.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)