Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » vrchol » Hora - Rájec-Jestřebí (vrchol)

Hora - Rájec-Jestřebí (vrchol) [21365]



Nevysoká hora Hora , místní lidé jí říkají Horka , je rozložena mezi železniční tratí Brno - Česká Třebová a říčkou Býkovkou stékající s lesů Českomoravské vysočina a kopírující od Bořitova silnici č. 377 . Hora navazuje na mírně zvlněnou část Větrníku a její jižní a východní svahy prudce spadají k Jestřebí . Podle turistické mapy KČT č. 85 v měřítku 1 . 50 000 je Hora vysoká 383,3 metrů nad mořem .

Hora je tvořena opukovou horninou , která byla do 50. let 20. století těžena v místním lomu na jižní straně kopce . Řada starých domů má zdi postaveny právě z tohoto materiálu . Kámen byl vyhledáván pro svou snadnou dostupnost , dostatečnou pevnost , relativní malou hmotnost a izolační vlastnost . Pokud byl kámen v suchém prostředí byl trvanlivý .

Jižní svah je porostlý lesíkem ze směsi akátu , smrku a borovice . V červnu tu rozkvétají na paloucích zemní druhy našich orchideí.

Severní svah byl porostlý pěstěným vzrostlým lesem do doby kalamity . Polámané a poškozené dřevo byl odtěženo a svah byl osázen novými sazenicemi .

Temeno kopce a části mírných svahů jsou zemědělsky obdělávány . Na vrcholu je zřízen triangulační bod . Je odtud kruhový výhled do snížené části krajiny . Horizont tvoří řetězy vrcholů Českomoravské vysočiny na západě a Drahanské vrchoviny na východě .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)