Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lukavec (osada) [2077]



Vesnice Lukavec byla k 1. 4. 1976 provedenou integrací připojena k městu Fulnek. Lukavec s nadmořskou výškou 345 m n. m. leží na jedné z vedlejších silnic z Fulneku ve vzdálenosti asi 5 km severně od jeho centra a 9,5 km západně od Bílovce. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1312.

Osada Lukavec je místní částí města Fulnek, najdeme ji severním směrem od města. Osadou protéká říčka Gručovka. V nedalekém okolí jsou rozsáhlé lesní porosty. Severním směrem od Lukavce se nachází oblast přírodního parku Moravice a osada Požaha, která s postupem času zaniká. Dnes najdeme v těchto místech několik soukromých rekreačních chat. Jižním směrem od obce jsou pozůstatky po budování železniční trati Fulnek-Hradec nad Moravicí, která nebyla nikdy dokončena. Můžeme zde vidět kamenné mosty a viadukty postavené v roce 1870. Severovýchodním směrem od osady se nachází chráněná technická památka - Větrný mlýn. Lukavec je svérázná vesnice s mnoha lidovými zvyky.

Obci dominuje barokní kostel svatého Jana Křtitele, který byl postaven v letech 1693 až 1702. Tento kostel je chráněn jako kulturní památka. V nedoložených zprávách se uvádí, že Lukavské údolí bylo osídleno okolo roku 1050. V roce 1062 se dále uvádí, že zde byla krčma a mlýn. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1312. Lukavec byl malý rytířský statek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lukavec (osada) Nový Jičín
obec, osada Lukavec u Hořic (obec) Jičín
město, městys Lukavec (městys) Litoměřice
obec, osada Lukavec (obec) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)