Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Opava » hrad, zámek, tvrz » Vildštejn (zřícenina hradu)

Vildštejn (zřícenina hradu) [2061]



Zříceniny hradu Vildštejna se dochovaly na skalnatém ostruhu nad říčkou Lomnicí severozápadně od Budišova. Místo je dnes zarostlé hustým mladým lesem a zasypané množstvím sutě, takže o celkovém uspořádání hradu si nelze učinit přesnou představu. I tak je však možné konstatovat, že šlo o hrad značně velký a pevný, který měl dvě části. Protože stával na odlehlém místě v lesích, nebyly jeho zříceniny rozebrány na okolní stavby, a tak je možné usuzovat, že pod vrstvami nánosu mohou být zachovány velké části zdiva, čekající dosud na archeologický průzkum.

Vildštejn vznikl jako správní středisko budišovského panství, s nímž tehdy sdílel jeho soudy. Není známo, zda stál již v roce 1274, kdy území panství, patřící tehdy ještě k velkému lesu Střelná, přešlo z majetku kláštera Hradisko do majetku olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku (1245-1281) a kapituly.

První hodnověrná zpráva o něm pochází z roku 1316. Tehdy se podle hradu psali členové olomoucké kapituly Dědřich a Jindřich z Fulštejna, kteří od olomoucké kapituly dostali budišovské panství do vlastnictví a na Vildštejně pravděpodobně sídlili. Kapitula však brzy získala panství zpět a od roku 1323 přešlo do trvalé držby olomouckého biskupa.

Hrad Vildštejn zanikl spolu s okolními vesnicemi pravděpodobně koncem 14. století za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem, protože z roku 1399 se dochovala zpráva o vypálení Budišova stoupenci markraběte Prokopa - nepřítele olomouckého biskupství - především Jana XI. Mráze (1397-1403). Někdejší historikové sice posunují zničení hradu do doby válek mezi Jiřím z Poděbrad a Matyášem Korvínem, tomu však odporuje skutečnost, že o hradu nejsou z 15. století žádné písemné zprávy.

Po zániku Vildštejna přešlo centrum správy panství do Budišova.

O hradu existuje mnoho pověstí. Nedaleko hradních zřícenin je místo zvané Kazatelna, kde prý kázal po Bílé hoře při útěku z Fulneku Jan Ámos Komenský. Uvedené místo bylo zřejmě shromaždištěm tajných nekatolíků z okolních vsí a odtud také vznik oné pověsti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)