Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Louny » vrchol » Blšanský Chlum - Blšany u Loun (vrchol)

Blšanský Chlum - Blšany u Loun (vrchol) [19939]

Přírodní památka (PP)
    další pojmenování: Blšanský vrch

Blšanský chlum (též Blšanský vrch) je 293 m n. m. je vysoký vrch v okrese Louny Ústeckého kraje. Leží asi 1 km západně od obce Blšany u Loun, vrcholem na katastrálním území Blšan, jihozápadní částí na území obce Chlumčany. Blšanský Chlum je též přírodní památka a evropsky významná lokalita.

Je to neovulkanický suk tvaru krátkého nesouměrného hřbítku směru SSV–JJZ, s příkřejšími a vyššími severními a vjv. svahy (k údolí Smolnického potoka), vypreparovaná výplň diatremy tvořená subvulkanickou brekcií s pronikem limburgitu v skalnaté kuželovité vrcholové části. Při úpatí na slínovcích a vápnitých jílovcích vznikl místy deluviální suťový plášť s drobnými sesuvy, v jjz. sousedství je nižší kupovitý suk limburgitového chlumu (Malý chlum 283 m). Vrch je téměř nezalesněný, je zde nevelká světlá doubrava a plochy bezlesí lesostepního rázu. Při vrcholu je opuštěný kamenolom odkrývající vějířovitě orientované čedičové sloupce. Je to výhledové místo

Hlavním důvodem je ochrana druhu přástevníka kostivalového. Jsou zde xerotermní biotopy s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (kozinec rakouský, len rakouský) a především mnohých vzácných a ohrožených druhů bezobratlých, zejména motýlů (přástevník mařinkový, modrásek kozincový, vřetenuška pozdní, ostruháček trnkový, ostruháček kapinicový a mnohé další)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)