Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Louny » hrad, zámek, tvrz » Krásný Dvůr (zámek)

Krásný Dvůr (zámek) [1967]



Nejstarší dochované zmínky o Krásném Dvoře pocházejí ze 14. století. Postupně se na tomto panství vystřídala celá řada feudálů (Fremutové, Kolovratové, Šimon Karel Oudrcký, Václav Michna z Vacínova a další). Největší měrou se však do historie Krásného Dvora zapsal šlechtický rod Černínů, kteří (Heřman Černín z Chudenic) zakoupili panství v Krásném Dvoře v polovině 17. století. Z nich se pak František Josef Černín rozhodl k rozsáhlé přestavbě renesanční vily (postavena na místě původní tvrze koncem 16. století Janem Ml. Maštovským z Kolovrat). Projekt přestavby vypracoval známý český architekt František Maximilián Kaňka. Práce byly zahájeny v lednu roku 1720 a ukončeny v roce 1724 za řízení zednických mistrů Václava Pintera a Václava Fusse, kteří měli k dispozici střídavě 12 až 24 zedníků. Z archivních materiálů vyplývá, že původní projekt přestavby byl na žádost F. J. Černína zhruba v polovině prací radikálně změněn (část již rozestavěných budov byla zbourána). Přestavbu probeldi vesměs místní řemeslníci, dělníci a poddaní. Robněž většina stavebního materiálu pocházela z blízkého okolí (např. kámen a cihly z Kryr, dřevo z okolí zámku a z Petrohradu, vápno z Tuchořic, šindel z Milčevse).

Koncem 18. století byly provedeny některé úpravy budov zámku (roku 1783 zřízena kaple, v letech 1791-1792 byla postavena dvouramenná schodiště v nádvoří a na severní zahradě a současně zazděny přízemní arkády.

Objekt zámku Krásný Dvůr nese výrazný vliv francouzského stavitelství. Stavba je přirozeným a citlivým způsobem začleněna do okolní krajiny a je její dominantou.

Rodině Černínů patřil zámek Krásný Dvůr až do okupace, kdy byl obsazen nacisty. Po osvobození naší republiky v roce 1945 přešel zámek do majetku státu. Zámek užívala řada organizací (například lesní správa, státní statek, bylo zde i vlastivědné muzeum, školní družina apod.). Od roku 1967 byl státní zámek převeden do správy města Louny.

V současné době je v zámku zpřístupněno pro veřejnost 18 místností a chodbové galerie.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)