Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » zoo, soukr.zoo » ZOO Lešná (zoo)

ZOO Lešná (zoo) [1908]



ZOO Zlín netvoří klece, ale přírodní biopark s prostornými expozicemi zvířat, ve kterých žijí společně savci a ptáci různých zoologických řádů. Areál je členěn do zoogeografických oblastí, takže jako návštěvníci poznáte typické a nejznámější zástupce zvířat čtyř světadílů - Afriky, Asie, Austrálie a Jižní Ameriky. Přírodní expozice jsou citlivě zasazeny do lesního prostředí a co nejvěrněji napodobují původní domovinu chovaných zvířat. Afriku přiblíží pavilon slonů, pavilon afrických kopytníků s žirafami, nosorožci, zebrami, pštrosy, nová expozice lvů či výběh afrických antilop. Asii představí přírodní výběhy tygrů sibiřských a medvědů ušatých, rybník gibonů a průchozí asijská voliéra. V Austrálii Vás zavedeme mezi klokany rudokrké a běžce emu, uvidíte i vzácné zoborožce temné, kasuáry, ledňáky modrokřídlé a papoušky kakadu. V Jižní Americe na Vás čeká nová tropická hala Yucatan, Amazonie s opičkami kotuly veverovitými a s průchozí voliérou pro papoušky, dále pak mravenečníci, lamy alpaky a vikuně, tapíři, kapybary, lachtani hřivnatí a tučňáci Humboldtovi. Areál zlínské zoo se nachází v historickém lešenském parku, ve kterém roste více než 1 140 druhů a variet dřevin a okrasných bylin. Od časného jara do pozdního podzimu tak zahrada září nejrozmanitějšími barvami a nabízí nezapomenutelnou podívanou. Prostředí areálu zoo doplňují četná jezírka, rybníčky, vodotrysky a vodopády v expozicích zvířat. K historické tradici lešenského areálu náležel chov koní. V secesních stájích máme dnes umístěno barokní plemeno lipicánů.

Historie:
První exotická zvířata byla soustředěna na Lešné kolem roku 1929/1930 jako osobní záliba majitele lukovského panství Josefa Seilerna. Historicky významný byl chov chladnokrevných belgických koní, bažantů, lovné zvěře a rozsáhlá přírodovědecká sbírka ptačích vajec a kolibříků. Původní myšlenka "ptačího ráje" na Lešné skončila smrtí J. Seilerna v roce 1939 a následujícími válečnými událostmi.
Pro veřejnost byla ZOO Zlín oficiálně otevřena již v roce 1948.

 
Současnost:
Dnešní zoo má téměř 48 ha expozičních ploch a chová kolem 220 druhů zvířat. Vedle druhů známých a nepřehlédnutelných, jakými jsou žirafy, lvi nebo velbloudi, chová zlínská zoo zvířata, která najdete v českých zoologických zahradách jen výjimečně a ani chov v evropském měřítku není příliš častý.
Například chovná skupina chápanů středoamerických je největší v rámci všech evropských zoo. Tyto jihoamerické primáty navíc stejně jako například přímorožce arabské najdete pouze ve dvou zahradách v České republice. A atraktivní gorily nížinné chovají kromě nás pouze ZOO Praha a ZOO Dvůr Králové.
Další savce můžete vidět v jiných zoo sice docela často, ale nápadité lešenské expozice vám je představí v působivém přírodním prostředí. Už teď se můžete těšit na slony africké, žirafy Rothschildovy, lvy, tygry ussurijské, medvědy ušaté, mravenečníky velké, lachtany hřivnaté, lamy vikuně, kotuly veverovité, gibony, klokany rudokrké nebo lemury kata.

 
Sbírka ptačích druhů v současné době zahrnuje zhruba třikrát více druhů než kolekce savců. V ZOO Zlín tak můžete vidět přes 130 druhů ptáků. Některé skupiny jsou zastoupeny opravdu jediněčně. Téměř v žádné jiné evropské zoo nepotkáte takové množství zoborožců. Celkem jich představujeme deset a najdete je v africké, asijské i australské oblasti. Početná je i kolekce jeřábů, z nichž nejvzácnější jsou mandžuští, bělošíjí a bradavičnatí. Čítá hned sedm druhů, všechny patří k velmi ohroženým. V zajímavých a ucelených kolekcích rovněž představujeme ibisy a papoušky ara.
Ve skupině opeřenců mají své nezastupitelné místo rovněž nelétaví ptáci. Pokud patříte k milovníkům tučňáků, udělají Vám zcela jistě radost tučňáci Humboldtovi. Zlínská zoo chová také běžce všech kontinentů - pštrosy kasuáry, emu i nandu.
Zástupce nižších tříd obratlovců jsme v dřívějších dobách představovali pouze v teráriích a akváriích zámeckého suterénu. I dnes tam ještě několik druhů hadů zůstalo, ale ostatní mají nové příbytky. V akváriu umístěném v pavilonu slonů se například prohánějí mohutní pangasové vláknití. Aligátoři severoameričtí v letních měsících obývají jedinečnou přírodní expozici v amazonské oblasti. Nová tropická hala poskytla domov želvám, hroznýšům královským a krokodýlům kubánským. Ve dvou prostorných nádržích zde zároveň žije 7 druhů sladkovodních ryb, např. piraně a arowany, nebo trnuchy skvrnité.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)