Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » zoo, soukr.zoo » ZOO park - Vyškov (zoo)

ZOO park - Vyškov (zoo) [1906]


    další pojmenování: [alt] Dino park


Za domácími zvířaty a do druhohor

Vyškov je nevelké moravské město nedaleko Brna, kde by jen málokdo hledal zoologickou zahradu. Svou rozlohou malá, ale pro návštěvníky a zejména děti velmi příjemná ZOO se nachází v těsném sousedství centra města asi deset minut chůze od autobusového či vlakového nádraží.
Většina návštěvníků po prvních krocích v příjemném prostředí ZOO PARKU ve Vyškově jistě odhodí svou počáteční skepsi z toho, že se přijeli podívat jenom na pár domácích zvířat. Většina z těch, kteří projdou vstupním areálem brzy zjistí, že opak je pravdou, že domestikovaná zvířata mohou být velmi zajímavá i krásná. Navíc je od roku 2006 součástí zooparku i DinoPark a do Vyškova díky tomu od té doby proudí davy lidí.

Asi každý návštěvník zoologické zahrady ve Vyškově má stejné dilema – prohlédnout si nejdříve Zoo nebo nastoupit do dinovláčku, přesněji do DinoExpresu a nechat se odvézt do nedalekých druhohor? Jak se rozhodnete je vlastně jedno.

Pokud si budete chtít projít napřed ZOO,

můžete se těšit na pohodovou procházku mezi výběhy a voliérami domácích, hospodářských, ale i exotických zvířat z celého světa. Hned jak projdete vstupními turnikety, otevře se vám pohled na největší výběhy v zahradě, ve kterých žijí velká i menší hospodářská zvířata Asie, Afriky a Jižní Ameriky – velbloudi jednohrbí i dvouhrbí, z velkého skotu Masaji na afrických pláních chovaní watussi s obrovskými rohy, pštrosi dvouprstí, ale také asijští jaci s mohutnou, dlouhou srstí a jihoamerické lamy s nádhernýma velkýma očima. V ubikacích se srubovým ustájením uvidíte další velký skot, buvoly, zakrslé zebu, osly a koně. V pavilonu hrabavé drůbeže zjistíte, že mnohé domácí slepice mohou být zajímavější a barevnější než nějaký papoušek či jiný cizokrajný pták. Podobně laděná je i expozice „králíkárna“ s dvaceti plemeny králíků, kteří spokojeně chrupkají ve svých kotcích. Velká kolekce vodní drůbeže pohybující se kolem jezírek po celé zahradě, obsahuje mnoho plemen kachen a hus, v samostatném výběhu si prohlédnete kolika barvami mohou zářit různá plemena krůt domácích. Ze 133 zvířecích druhů a plemen, které ve vyškovské Zoo chovají, tady najdete ještě třeba lemury kata, mývaly severní, kočky sibiřské, psíky mývalovité, nosály červené, nandu pampové, jeřáby panenské, bažanty, čápy, pávy, papoušky a mnoho dalších. Celkem uvidíte přes 450 zvářat.

Ještě před DinoParkem tady byl Dvoreček naší babičky

Dvoreček naší babičky, otevřený v roce 2006 byl v době svého vzniku před šestnácti lety, snad prvním projektem kontaktní Zoo v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Celých deset let zaujímal první příčku v žebříčku popularity mezi všemi lákadly zooparku a byl největší atrakcí hlavně mezi nejmenšími návštěvníky. Jedná se o napodobeninu starého selského dvora se všemi zvířaty, která tam byla dříve chována a kam je umožněn vstup všem návštěvníkům. Přijdou tak do kontaktu s chovanými zvířaty a dokonce jim mohou nabídnout pamlsek v podobě nízkokalorického, granulovaného krmení, zakoupeného na pokladně ZOO. V prostorách Babiččina dvorečku je vždy plno roztomilých jehňat a kůzlat, která si touží pohladit snad všechny děti.

Od zookoutku k zooparku

Původní Koutek živé přírody byl otevřen 8. srpna 1965 a od prvopočátku se zaměřil na chov drobných domácích i divoce žijících živočichů. Nebylo jednoduché v tehdejší době, nepřející mnoho výjezdům a kontaktům se zahraničím získávat nová a atraktivní zvířata z cizích zemí a tak se postupně začala orientace zookoutku, jak je ostatně vyškovskou veřejností nazýván dodnes, zaměřovat na primitivní a původní plemena domácích a hospodářských zvířat. Zakladatel Koutku živé přírody Zdeněk Sokolíček byl nadšeným a neúnavným propagátorem chovu ohrožených druhů živočichů a přenášel svou lásku ke zvířatům na děti a mládež. Přispěl k tomu, že zookoutek se stával známým po celé republice i v zahraničí a navštěvovalo ho oproti dnešku mnoho populárních osobností, o čemž svědčí dochované návštěvní denníky.

V roce 1990 se vážně uvažovalo o zrušení celého objektu, ale na štěstí přišla vzpruha v podobě
finančních dotací a nové vedení mohlo začít postupně s rozšířením zahrady, s rozsáhlými rekonstrukcemi a se stavbou nových modernějších objektů. Úpravy zooparku ostatně probíhají, tak jako i ve všech zoologických zahradách neustále. Ze zookoutku tak vznikl zoopark..

Zážitek pro všechny generace

Při prohlídce zoo narazíte na několik příjemných zákoutí, kde stojí za to posedět nebo si pohrát s dětmi na různých průlezkách a dřevěných plastikách rozmístěných po celé zahradě. Zoologická zahrada je situována na rovině tak, že pohyb rodičů s malými dětmi v kočárcích je nenáročný a maminky si jej velmi pochvalují. Bezbariérový areál je také uzpůsoben pro vozíčkáře.

ZOO PARK Vyškov obstál při výběru mezi TOP výletní cíle Jižní Moravy, kde je v současné době registrováno 27 objektů, které představují to nejlepší a nejatraktivnější, co může jihomoravský region turistům nabídnout. Stát se Top výletním cílem Jižní Moravy není samozřejmostí! Uchazeč musí splnit řadu kritérií, která se zaměřují především na kvalitu nabídky, infrastruktury a poskytovaných služeb.V každém cíli je samozřejmostí fungující gastronomické a sociální zařízení i prodejna suvenýrů a tak je tomu samozřejmě i ve Vyškově.

Vyškovský zoopark je tím pravým místem pro pohodové odpoledne nejen rodin s malými dětmi, které bez potíží projdou celou prohlídkovou trasou, mohou se zblízka podívat na zvířátka, nakrmit je a mezi tím si zadovádět na hřištích. Na ty větší a odvážnější zatím čeká tajemný DinoPark ...

Druhohory na koupališti

Kdyby se před pamětníky otevřela obrovská stylová brána do areálu bývalého koupaliště v Marchanickém hájku, asi by jenom v úžasu na prázdno polkli. Na místě vlastního bazénu se dnes v písečné pasti topí mládě iguanodona, nad kterým v bezmoci naříká jeho obrovská matka a na kterého se už žene stádo dravých compsognathů.

Návštěvníci postupně objevují v zarostlém smíšeném lesíku jednotlivé druhy dinosaurů, o kterých se na informačních tabulkách dozvědí všechny důležité informace. Číhá tu například rohatý triceratops, gigantický 33 metrů dlouhý diplodocus, stegosaurus s kostěnými štíty na hřbetě, dlouhokrký brachiosaurus a najdete tu samozřejmě oblíbeného dravce - tyranosaura. Některá zvířata si právě pochutnávají na své kořisti, jiná se koupou v bažině a z větví stromů se dolů snáší pteranodon. Neupravený porost a zvuky doprovázející každé zvíře dodávají místu tu pravou prehistorickou atmosféru.

Toužíte vy nebo vaše děti vidět z blízka na 40 druhohorních ještěrů v životních velikostech? Není nic snazšího, než nasednout do DinoExpesu – motorové soupravy podobající se otevřenému výletnímu vláčku a absolvovat jízdu přes Vyškov do DiniParku, za poslechu spousty zajímavých informací z předtočeného vyprávění.

4D kino umožní trojrozměrný pohled

Několik modelů najdete i mimo les a křovinatý hájek. Jsou totiž umístěny na jakémsi náměstíčku, kde se nachází prodejna suvenýrů, stánky s občerstvením, sociální zázemí, paleontologické hřiště pro děti, ale hlavně dřevěné 4D kino s pohyblivou podlahou a uměle vytvářeným větrem. Před jeho vchodem obdrží návštěvníci polarizační brýle, které umožní trojrozměrný obraz na filmovém plátně a mohou se podívat na některý z filmů natočených speciálně pro DinoPark. Každý, kdo má zájem i o rostlinnou říši, s rozechvěním pohlédne na vzácnou pravěkou dřevinu podobnou borovici, nalezenou v několika exemplářích v Austrálii nazvanou Wollemia nobilis, která je považována za velkou botanickou raritu. Na Zemi totiž rostla již v době před 175 miliony let.

Na co se můžete těšit

Odpočinek a zábava nejsou jediným cílem existence ZOO PARKU a DinoParku ve Vyškově. V sále k tomu určeném tu probíhají přednášky, besedy a promítání s nejrůznějšími cestovateli, výtvarné výstavy a akce k mezinárodním ochranářským kampaním. Mimo to pořádá zoomnožství akcí, jako Vítání jara a Den ptactva, oslavy Dne Země a Dne zvířat, ve spolupráci s hvězdárnou to je akce Prázdniny pod hvězdami, dále noční Strašidelná zoo, „Zemáková póť“, před vánocemi se tu slaví svátek svatého Mikuláše (Kulíškárny) a můžete si prožít Vánoce na statku. Výčet pořádaných akcí není jistě celý, ale dá se říci, že minimálně jednou v měsíci se koná nějaká akce pro veřejnost.

Výuka na Hanáckém statku

Centrum environmentální výchovy Hanácký statek je navzájem propojená replika hospodářského stavení z 19. století se stodolou a podzemním sálem s akváriem a teráriem s rybami a hady žijícími v ČR. Návštěva těchto prostor poskytne návštěvníkům zajímavý pohled do minulosti, ale i ekologické současnosti. Někdy je tu mimo trvale umístěného muzea historické zemědělské techniky a dříve používaných nástrojů, možné zhlédnout a vyzkoušet si tradiční řemesla, prohlédnout si výtvarnou či jinou výstavu. V areálu je umístěno mnoho interaktivních prvků slozžících nenásilnou a zajímavou formou k poznávání přírody a jejích potřeb ze strany člověka.Objekt slouží také školám a pedagogům. ZOO má rozšířenou nabídku výukových programů poskytujících znalosti o zvířatech, životním prostředí nebo třeba o životě na venkově v minulém a předminulém století. Přijet mohou třídy z mateřských, základních i středních škol.

Hvězdárna nad DinoParkem

Nad areálem DinoParku stojí po dlouhá léta vyškovská hvězdárna, která celé roky sloužila pouze organizovaným zájemcům o pozorování vesmíru nebo odborným organizacím. Pro veřejnost byla otevřena minimálně. A tak když se naskytla příležitost, přešla hvězdárna pod správu zooparku, který ji okamžitě zařadil do svého plánu a v současnosti je již plně využívána návštěvníky DinoParku k dennímu pozorování Slunce pomocí speciálních dalekohledů.  V malém pavilonu v přízemí budovy hvězdárny je umístěna expozice vzácných artefaktů z prehistorických dob "Cesta do minulosti Země". Zájemci o noční pozorování mohou hvězdárnu navštívit každé úterý a v pátek. Bližší informace naleznete na našich webových stránkách. 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)