Přihlásit
Mobilní verze s GPS

ZOO Liberec (zoo) [1898]



LIBEREC leží v kotlině mezi Jizerskými horami a Ještědským hřbetem, protkaný řekou Nisou. Nadmořská výška před radnicí dosahuje 373 metrů. Město má 100 000 obyvatel a rozkládá se na ploše necelých 15 km2. Do města přitahují návštěvníky kulturní zařízení, divácké sportovní zážitky, výstavní trhy a překrásné okolí snadno dosažitelné městskou dopravou nebo lanovkou na Ještěd.

Textilní a strojní průmysl vybudoval z Liberce 19. století na jednu stranu silné průmyslové město, na stranu druhou se tyto aktivity neblaze projevily na okolní přírodě. Nelze se tedy divit, že místní Přírodovědný spolek, čítající přes 900 členů, založil už roku 1877 botanickou zahradu. Mimoto zakládal parky, spravoval přírodovědné sbírky a vedl i Ornitologický spolek pro severní Čechy. Ten se zasloužil roku 1904 o vybudování první veřejnosti přístupné expozice na území Liberce – velké voliéry. Postupem času přibylo do areálu okrasné vodní ptactvo a srnčí zvěř. Expozice se po vzoru zoologické zahrady v Hamburku rozšířila, aby mohla využít prostory lesa a údolí blízkého potoka.

První světová válka další aktivity spolku načas umlčela. Na podzim roku 1919 se ale německý magistrát rozhodl pro krok vpřed a přispěl tak k otevření první „Tiergarten“ na území dnešní České republiky. Do funkce ředitele byl jmenován odborný učitel Erich Sluwa a zahrada začala vzkvétat. Nebyla to však klasická zoologická zahrada, sloužila spíše jako zvěřinec. Zvířata zde byla vystavována a na podzim rozprodávána. Občas zahradou prošla i zvířata z hostujících cirkusů. Pro návštěvníky měl tento systém jasnou výhodu – na poměrně malé ploše viděli přes 500 ks zvířat.

Druhá světová válka se na stavu zoologické zahrady podepsala nejvíce. Areál začal chátrat, přilehlé budovy dosáhly kritického stavu. Prakticky každý rok nastupoval nový ředitel. O modernizaci areálu a přebudování bývalého zvěřince na opravdovou zoologickou zahradu se zasloužil až ředitel Jiří Badalec. Trvalo však ještě dlouhých 20 let, než se pomocí rozsáhlých rekonstrukcí a staveb nových objektů podařilo zahradě umístit se opět na výsluní...

V současné době se třináctihektarový areál pyšní více než 170 druhy zvířat a mnohými chovatelskými úspěchy, k jakým patří odchov mláďat takina čínského, oslů somálských, orlů kamčatských, orlosupů bradatých nebo krokodýla čelnatého. V rámci hesla „Měníme svou tvář“ přibyla mezi expozice dřevěná sochařská díla, instalovaná společností Artefaktum, která se ZOO dlouhodobě spolupracuje na nejrůznějších kulturních akcích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)