Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » hrad, zámek, tvrz » Horní zámek - Náměšť na Hané (zámek)

Horní zámek - Náměšť na Hané (zámek) [1843]

Kulturní památka (KP)


Zámek v Náměšti na Hané - Ležící na pomezí Drahanské vrchoviny v úrodné oblasti Hané asi 15km od Olomouce. Zámek je zasazen do kruhového parku, ze kterého do všech světových stran vybíhají lipové aleje. Ve střední Evropě je toto uspořádání unikátní. Kromě jediněčných sbírek míšeňského porcelánu a nábytku různých historických slohů, jsou zde vystaveny také slavnostní kočáry olomouckých arcibiskupů.

Historie - V 60. letech 18. století postavili Harrachové na jižním okraji vsi nový pozdně barokní zámek, obklopený rozsáhlým parkem. V letech 1780-1916 jej vlastnili Kinští a v letech 1916-1945 Ottáhalové. Jejím jádrem je hlavní patrová budova s mělkým středním rizalitem se štítem v severním a jižním průčelí a mansardovou střechou. Směrem k jihu se k hlavní budově připojují přízemní boční křídla. Většina interiérů má zrcadlové stropy. Celý objekt je umístěn uprostřed kruhového parku, na jižní straně obklopeného 17 stejnými domky, postavenými pro pracovníky textilní manufaktury, které Harrachové přivedli z Čech. Čtyřmi směry vycházejí z parku lipové aleje.

Zajímavosti - V zámecké expozici uvidíte sbírku míšeňského porcelánu. Samostatnou prohlídkovou trasou jsou dětské historické kočárky (nejstarší z roku 1850).

V roce 1834 byla rekonstruována zámecká kaple Sv. Trojice, která byla postavena v roce 1722

50 metrů od zámku leží dobře přístupné zbytky hradu


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)