Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Štěpánov (obec) [1824]



Obec Štěpánov leží v severní části rovinaté Hané, přibližně 10 km od města Olomouce. Jde o vesnici liniového typu v délce 5 km. S ní tvoří jeden celek další přidružené části obce Březce, Moravská Huzová, Benátky a Stádlo.

Na jihu sousedí s Olomoucí, na východě se Šternberkem, na severu s Uničovem a na západě s Litovlí. Rozkládá se na čtyřech katastrech Štěpánov, Moravská Huzová, Stádlo a Březce. S obcí stavebně sousedí obec Liboš, která je od 1.1.1991 samostatnou obcí.

První zmínka o obci je spojena s darovací listinou Přemysla Otakara I. z roku 1201, kdy tento český král daroval obec Štěpánov premonstrátorskému klášteru Hradisko.

V obci trvale bydlí okolo 3 330 obyvatel, a je tak druhou největší obcí v okrese Olomouc. Urbanisticky je obec tvořena šesti samostatnými, prostorově oddělenými sídly, z nichž výrazně největší je Štěpánov, a to včetně Novoveské čtvrti. Další, podstatně menší je Moravská Huzová, Březce, Stádlo a Benátky.

Základní dopravní obslužnost zajišťuje integrovaný systém autobusové dopravy Olomoucka a železniční trať č. 270 Olomouc - Zábřeh na Moravě - Praha.

Nadmořská výška 223 m, průměrná roční teplota 8 °C, průměrné srážky 623 mm, tlak vzduchu 742 mm. Jižní, jihovýchodní a západní část samosprávného území leží v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, které se rozkládá na ploše 9600 ha v okresech Šumperk a Olomouc.

Kronika obce je nepřetržitě vedena od roku 1920. V katastru obce se nachází 71 kulturních nemovitých památek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Štěpánov (obec) Prostějov
obec, osada Štěpánov (obec) Olomouc
město, městys Trhový Štěpánov (město) Benešov
obec, osada Štěpánov nad Svratkou (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Štěpánov (osada) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)