Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dívčí hrad (obec) [1801]



Obec Dívčí Hrad leží na území Moravskoslezského kraje 25 km severně od města Krnov mezi dvěma kopci v Osoblažském výběžku. Obec se rozkládá na 1202 ha, zemědělské půdy je 845,5 ha a lesů 234,3 ha. Nynější počet obyvatel je 280.

Dívčí Hrad byl osídlen již v mladší době kamenné. Z 2. poloviny 9. století se dochovala písemná zpráva o existenci kmene Holasiců. První písemné zmínky o Dívčím Hradu jsou z roku 1267, kde je v závěti biskupa Bruna ze Schaenburka uváděn hrad Deuviz (Děvice), který byl v pozdějších letech přejmenován na Maidelberg (Dívčí Hrad). Zámek je dominantou, ke kterému se váže pověst o čtyřech sestrách, kdy nejmladší skočila žalostí z nešťastné lásky do studny. Zámek je postaven jako čtyřúhelník se čtyřmi rohovými věžemi (báně na čtyřech věžích byly nahrazeny korunami cimbuří), chráněn byl širokým příkopem s valem a mocnými kamennými zdmi a též baštami.

V podhradí, při hlavní cestě z Liptaně do Osoblahy, se nachází barokní plastika sv. Jana Nepomuckého z 2. pol. 18. stol. O několik metrů výše stojí pomník obětem 1. světové války. V Životicích, v místní části obce Dívčí Hrad, stojí další pomník obětem 1. světové války, a v Sádku, se tyčí pomník obětem 2. světové války. Jihozápadně nad obcí stojí v lese kaplička zasvěcena sv. Hubertovi a Panně Marii. V katastru obce se nachází zkameněliny lilijic, korálů, hlavonožců a ramenonožců, které má název OBLÍK.

V současné době probíhá rekonstrukce budovy Obecního úřadu, víceúčelové budovy s kulturním sálem, pohostinstvím a skladem. V obci také funguje prodejna se smíšeným zbožím.

Obec a její okolí nabízí dobře značenou síť cyklotras, Dívčím Hradem prochází trasa úzkokolejného vlaku ve směru Třemešná ve Slezsku – Osoblaha.

Osoblažský výběžek není zasažen průmyslovou výrobou a životní prostředí není proto znečištěno a zdevastováno.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dívčí hrad (obec) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)