Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » obec, část obce (osada) » Horní a Dolní Údolí (osada)

Horní a Dolní Údolí (osada) [1789]



Jsou největší rekreační oblastí na zlatohorsku. Do roku 1960 samostatná obec Horní a Dolní Údolí přešla pod správu Zlatých Hor. Původní slovanský název, Horní a Dolní Olešnice, je uváděn v polovině 15. století. V průběhu 17. století zde byl hamr na výrobu méně kvalitního železa, mincovna a huť na výrobu vitriolu. Horní Údolí bylo hornickou obcí , ve které se ve středověku nacházelo největší ložisko zlata na území současného zlatohorska (Starohoří). Odborníci tvrdí, že se zde zlato dobývalo hlubinně již ve 13. století.

Nejznámějším místním rodákem je Bernard Kutzer, který se svými bratry a syny založil sochařskou dílnu vyhledávanou nejen v Horním Slezsku. Nad Horním Údolím na Příčné hoře nedaleko kaple sv. Anny (dnes je již bohužel v ruinách) byla postavena kamenná mohyla, jako vděk za konec hladových let způsobených bramborovým morem.

Odlehlost obou obcí v pohraničí Jesenicka dopomohla k tomu, že se zde zachovalo množství lidové jesenické architektury z 19. století. Sedm lidových roubenic je již památkově chráněno a další tři jsou navrženy do seznamu chráněných památek. Díla místní sochařské rodiny Kutzerů z Horního Údolí - litinový kříž na hřbitově a socha sv. Floriána před hřbitovem - jsou nemovité kulturní památky. Dalšími památkami je Lesní hřbitov - památník sovětských zajatců z 2. světové války, zřícenina hradu Kobrštejna, středověká Olověná štola a rudní revír Starohoří na Příčné hoře.

Za nemovité památky jsou navrženy hornoúdolský kostel sv. Jana Křtitele, postavený v r.1886-1888 v novogotickém slohu. Plány kostela navrhl a stavbu vedl mistr Schwarzer z Javorníku. Vybavení interiéru je dílem rodiny Kutzerů, nástěnné malby vytvořili F. Templer a E. Brendel ze Zlatých Hor. V 50. letech byly obce osídleny asi devadesáti rodinami uprchlíků z Řecka, t.j.kolem 350 osob. Po roce 1975, kdy došlo v Řecku k politické změně, se většina z nich postupně vrátila zpět do vlasti. V současnosti slouží velká část domů v obcích k rekreačním účelům. Svou romantikou horských vesniček s lidovými chalupami a pasoucími se ovcemi jsou Horní a Dolní Údolí lákavé pro turisty. V zimě turistům slouží lyžařské sjezdovky s vleky, blízké běžkařské tratě a v létě cykloturistické stezky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní a Dolní Údolí (osada) Jeseník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)