Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » vrchol » Chochola (vrchol)

Chochola (vrchol) [17833]



Chochola je kopec s výškou 307 metrů nad mořem, který vytváří nad lomem při údolí řeky Svratky ještě jeden vrchol 284 metrů nad mořem. Kopec je rozložen na západ od sídliště Komín. Hluboké údolí Svratky odděluje Chocholu od vrchu Holedné (391 m n.m.) a od sídliště Bystrc .

Jeho svahy jsou ze západní strany porostlé smíšeným lesem. Východní a jižní stana je tvořena sady s rekreačními chatami, jejich výstavba byla zahájena v období první republiky.

Zelená turistická značka prochází západním zalesněným úbočím Chocholy. Přichází z Medlánek, kde z Medláneckých kopců je nádherný kruhový výhled, hlavně na sportovní letiště a Přírodní park Baba. Turistická cesta se dotkne sídliště Komín u lomu pod Chocholou přechází po nové betonové lávce na druhou stranu řeky Svratky. U výletní restaurace v Údolí oddechu končí.

V lomu u řeky se do 60. let 20. století těžil šedozelený kámen brněnského masivu hojně využívaný při stavbách silnic. Zastávky MHD, tramvaje a trolejbusu spojující Brno s rekreační oblastí Brněnské přehrady se dodnes jmenují U lomu.

Na plochém místě mezi Chocholou a Mniší horou se zoologickou zahradou z 50. let minulého století vyrostlo na konci 90. let 20. století obchodní centrum pro tuto západní část Brna .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)