Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Malenovice (obec) [1772]



Podhorská obec Malenovice leží v bohatě členité krajině Beskyd s terenním převýšením 900 metrů (od 425 m n. m. v údolí Satiny u Nové Vsi až po vrchol Lysé hory v 1 323 m n. m.). Převážná část území obce leží v chráněné krajinné oblasti Beskydy. V katastru obce se nachází významné chráněné přírodní výtvory a krajinné prvky. Na Hradové a na Staškově jsou chalupy lidové architektury.
Správní území obce má výměru 1299 ha, z toho tvoří lesy 871 ha. Obec má 500 obyvatel.

Historie obce
Vznik obce spadá do období kolem roku 1610, kdy byla založena obec tehdy zvaná Malina, jejíž název byl později upraven na Malenovice. Původ názvu, ale i heraldický znak obce pravděpodobně pochází z lokality obce na svahu Lysé hory, v porostu stromů a keřů, hlavně malin.

Od roku 1799 do roku 1894 se v Malenovicích těžila železná ruda, která se tu vyskytovala s velkým obsahem železa (25-30%Fe). Poslední těžba byla "U mlýnků" na Satině (Satina - potok tekoucí z Lysé hory a zároveň rekreační údolí). V severní části obce byl rozšířen chov ovcí. Dodnes se této části obce říká "Na salaši".

Obec Malenovice tvoří východisko na Lysou horu (1323 m n. m.), která se stala i úkrytem zbojníka Ondráše (1680-1715), který po tři roky přepadal bohaté kupce a obchodníky. Zbojník Ondráš – pán Lysé hory, se narodil 13.11.1680 v Janovicích jako syn fojta Ondry Šebesty. V době panování hraběte Pražmy, majitele frýdeckého panství, který uvalil velké povinnosti na poddané, se Ondráš dal na zbojnictví. Se svou družinou se ukrýval v hlubokých lesích Lysé Hory, kde využíval skalní pukliny na Lukšinci. V těchto Ondrášových ďúrách (přírodní památka, 4 ha) prý uložil také hlavní část svých pokladů. Teprve po vypsání 100 zlatých odměny za dopadení byl 29.2.1715 zabit Jiřím Juráškem, kolegou zbojníkem, v hostinci u matky Hedviky ve Sviadnově.

Památky, kultura a sport
Nejvýznamnější kulturní památkou obce je barokní kostel sv. Ignáce z Loyoly, starý hřbitov u kostela, kaplička zasvěcená Panně Marii, hospoda "U Veličků", kamenná mohyla Ivančena.

Pozoruhodnou přírodní zajímavostí jsou Ondrášovy pseudokrasové jeskyně, Ondrášova skála, malebné horské jezírko Chladná voda, a vodopády Satina.

Protože se obec Malenovice nachází v horské oblasti Beskyd, nabízí návštěvníkům široké možnosti sportovního vyžití se zvláštním zřetelem na pěší turistiku a cykloturistiku a navíc v zimním období na běžecké a sjezdové lyžování. Pro zájemce jezdeckého rekreačního sportu je v areálu obce jízdárna (800 m).

Lyžařský areál SKI Malenovice (1,5 km) s malou a velkou sjezdovkou má lyžařské vleky umístěny na severním svahu kopce Staškov. Lyžařský areál P.O.M.A. Malenovice je situován do horského údolí ve svahu nad říčkou Satinou. Další sjezdovkou s vlekem je lyžařský areál SKI Drabina. V okolí jsou běžecké tratě, i po hřebeni s minimálním převýšením. Jednotlivé stezky míří směrem na Šindelnou, Kalužný, Ostrý, Kozinec, Ropičku, Kotař, Slavíč, Bystrý a Řeku. Tratě jsou v zimním období upravovány.

Řada hotelů a horských chat nabízí ubytovací a stravovací služby. Na příklad hotel Rajská bouda, hotel Petr Bezruč s krytým bazénem, hotel KAM, chata ROSA, chata P.O.M.A. nebo stylová horská dřevěnka U Zbuja či již dříve uvedena horská hospoda U Veličků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Malenovice (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Malenovice (městská část) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)