Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » kostel, kaple, synagoga » Maria Hilf (poutní místo)

Maria Hilf (poutní místo) [1769]



Toto místo je zasvěceno zvláště Panně Marii Ochránkyni narozených, protože sem podle legendy utekla před vojáky za třicetileté války Anna Tanheiserová, tehdy ve vysokém stupni těhotenství, a na tomto místě porodila syna Martina. Jeho dcera dala pak na otcovo přání namalovat podle motivu passovské madony Lucase Cranacha obraz Bohorodičky a nechala jej zavěsit na jedli v místě otcova narození.

Poutní místo Zlaté Hory se liší svým pohnutým osudem od jiných poutních míst: Poutní kostel tu byl vybudován na místě dřevěné kaple v letech 1834 – 1841. Poté bylo postupně doplňováno i okolí: křížová cesta, kaple sv. Anny, sv. Marty, lurdská jeskyně a studánka. Počet poutníků se před druhou světovou válkou pohyboval mezi osmdesáti až sto tisíci ročně. Ale po nástupu komunistického režimu se situace změnila. Na poutní místo byl v padesátých letech pod neopodstatněnou záminkou rudného průzkumu zakázán přístup. Tím započalo rychlé chátrání celého areálu. To vedlo až k tomu, že 22. září 1973 byl kostel vyhozen do vzduchu.

Po revoluci vznikla iniciativa pro obnovu poutního místa a sbírkami se podařilo získat dostatek finančních prostředků na zahájení i dokončení stavby. Již v roce 1995 byl nový kostel vysvěcen.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)