Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Uhelná (obec) [1764]



Český název Uhelná nese obec teprve od roku 1948 a má připomínat dnes již opět neexistující těžbu hnědého uhlí či lignitu v katastru. Původní název zněl Serksdorf, což byl jen počeštěný tvar německého Sorgsdorfu, a ten byl zase odvozen asi od nějakého osobního jména Šorik, Šora a podobně, k němuž bylo přidáno obvyklé Dorf. Sídlištní a správní struktura Uhelné byla mimořádně složitá, protože zahrnuje několik katastrálních obcí a osad. V roce 1950 byly k Uhelné připojeny i s osadami sousední Nové Vilémovice.

Katastry správní obce Uhelné, které měly bez Nových Vilémovic celkovou rozlohu 854 hektary, se nacházejí téměř uprostřed javornického výběžku v nejzápadnější části Slezska a v sousedství Javorníka. Větší severní část se rozkládá v mírně zvlněné rovině Vidnavské nížiny, menší jižní část v podhůří Rychlebských hor (až 500 m n. m.). Obec se skládala ze dvou katastrálních obcí. První z nich na jihu s rozlohou 515 hektarů patří jednak vlastní Uhelné, jejíž zástavba (střední nadmořská výška 308 m) podél Stříbrného potoka má téměř severojižní směr a uprostřed ji protíná silnice ze Žulové a Vlčic do Javorníka, jednak bývalé osadě Zastávka (německy Stillstand) v nejjižnějším cípu nad horním údolím Stříbrného potoka. Druhý katastr vyplňuje severní část celého areálu, má rozlohu 339 hektarů a je v něm několik menších sídlišť. Je to Dolní Fořt (německy Nieder Forst), který navazuje na severní část Uhelné (střední nadmořská výška 276 m), rozdělený dříve na části D. Fořt - Mlatci Zahradníci (Dreschgartner) a D. Fořt Domkáři (Priebnerleute). Dále je to Horní Fořt (střední nadmořská výška 276 m), který leží při silnici z Uhelné do Javorníku. Německé slovo Forst znamenalo "hájený les".

Počet obyvatel v celé obci se od druhé poloviny 19. století příliš neměnil, spíše klesal, ale byly značné rozdíly mezi jednotlivými částmi. V roce 1900 zde bylo celkem 1020 obyvatel a 207 domů, z toho měl Serksdorf 614 obyvatel a 119 domů, Zastávka 37 obyvatel a 11 domů, Dolní Fořt - Domkáři 170 obyvatel a 33 domů a Mlatci 15 domů s 56 obyvateli, Horní Fořt pak 141 obyvatel a 29 domů. Všechny části bývalého Serksdorfu byly až do roku 1945 německé (v roce 1930 zde byli jenom čtyři Češi). Po příchodu nových osídlenců bylo v roce 1950 evidováno v celé obci již jenom 188 domů a 676 obyvatel a tyto počty dále klesaly. Dělení na dvě části u Dolního Fořtu ztratilo praktický význam a osada Zastávka nakonec zcela zanikla. Při posledním sčítáni v roce 1991 bylo v Uhelné 127 domů a 507 obyvatel, z toho v Dolním Fořtu 17 domů a 43 obyvatel a v Horním Fořtu 27 domů a 71 obyvatel. Celý sídlištní a katastrální areál, tj. včetně Nových Vilémovic s osadami, měl 2251 hektarů a 133 domů s 528 obyvateli.

Serksdorf vznikl asi ve druhé polovině 13. století (podle jednoho názoru před rokem 1290). Patřil k Javorníku, resp. k Jánskému Vrchu, ale zprávy v tomto směru jsou značně skoupé. Bylo zde fojtství s dvorem. Dolní Fořt vznikl u dvorce, který snad tvořil součást Serksdorfu již při vysazení této vsi, ale první zpráva pochází až z roku 1372. Část pozemků tohoto dvorce byla roku 1557 rozdělena mezi osadníky, domkáře, kteří byli označovaní podle majitele jako Priebnerovi lidé (Priebnerleute). Jinak tomu bylo s Horním Fořtem, který vznikl hodně později po vyklučení části lesa kolem Javorníku. Tento les roku 1 SO? koupil vratislavský biskup a získaný majetek využil mj. k založení osady v Horním Fořtu, kolem které vznikalo postupně další osídlení; roku 1569 část nových pozemků získali také mlatci-zahradníci a ti založili další osadu u Dolního Fořtu. Zámecký hejtman z Jánského Vrchu Timling vystavěl roku 1669 v Horním Fořtu dvůr a dalším rozšířením v následujících letech dosáhl povýšení statku na rytířské fojtství. Osada Zastávka vznikla na území, o něž se dohadovali páni z Vlčic s biskupstvím, a proto se do vyřešení sporu nesmělo toto místo využívat (proto název Stillstand). Jakmile pozemky získali biskupové k Jánskému Vrchu, obsadili je roku 1735 osadníky, kteří se však věnovali spíše námezdní práci a předení. U Serksdorfu bylo roku 1722 uvedeno v daňovém seznamu jenom 12 sedláků a rytířský statek zdejšího fojtství s osmi zahradníky. Nadace umožnila v roce 1801 ustavit ve vsi samostatnou faru a postavit kostel sv. Kateřiny, následovalo pak i zřízení školy. V první polovině 19. století se několik zdejších lidi zabývalo hrnčířstvím. Serksdorfské panství provozovalo palírnu a potašovnu. Roku 1836 bylo v Serksdorfu 98 domů a 682 obyvatel. V Dolním Fořtu bylo v té době v části Domkáři 36 domů a 133 obyvatel a v části Mlatci-Zahradníci 15 domů a 121 osob. V Horním Fořtu to bylo 15 domů a 174 obyvatel, v Zastávce pak 12 domů a 71 obyvatel.

Po roce 1848 připadly všechny lokality k soudnímu okresu Javorník a k hejtmanství ve Frývaldově. Většina obyvatel se i nadále věnovala zemědělství, ale postupně zde vznikaly i některé průmyslové závody. U serksdorfského fojtství to byla především těžba hrnčířské a cihlářské hlíny i s cihelnou, v dole Bedřich (od roku 1859) těžba lignitu. V Horním Fořtu byla postavena roku 1855 huť na zpracování arzénové rudy z dolu u Javorníku, ale ta měla jen krátké trvání, stejně jako na ni navazující stoupa na kostní moučku a nakonec výroba umělých hnojiv. Po roce 1913 byl vybudován v Horním Fořtu komplex pily a lihovaru se sušárnou brambor. Za první republiky sdílel Serksdorf se všemi osadami stejné osudy jako ostatní téměř bez výjimky německé obce na Javornicku, a to včetně politické orientace napřed zejména na křesťanskosociální, nakonec pak na Henleinovu Sudetoněmeckou stranu. První pozemkové reformě zdejší fojtské statky nepodléhaly. V Serksdorfu to byl statek s půdou v rozloze kolem 140 hektarů a v Horním Fořtu něco přes 100 hektarů; statek v Dolním Fořtu ztratil svůj dřívější význam a představoval jenom větší selský grunt. Po druhé světové válce a po odsunu německého obyvatelstva se vedle zemědělství podařilo udržet aspoň určitou dobu i průmyslové závody. Povrchový lignitový důl Pelnář skončil těžbu v roce 1957, byl zatopen a přeměněn na dnešní rybník. Cihelna zanikla. Lihovar se soustředil po roce 1961 na sušení brambor. Zůstala pila. Bývalé fojtské statky převzal již v roce 1949 Státní statek v Javorníku, který se nakonec stal jediným zemědělským závodem v celé obci. Škola byla po roce 1976 zrušena. V roce 1990 byla v obci pošta, obchod a dva hostince.

Je zde bývalý farní kostel sv. Kateřiny. Památkově chráněna je socha sv. Jana Nepomuckého (po roce 1800). Kaple sv. Floriána v Uhelné na návsi pochází z druhé poloviny 18. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Uhelná (obec) Jeseník
obec, osada Uhelná Příbram (obec) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)