Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » hrad, zámek, tvrz » Zřícenina hradu Tetín - Tetín (hrad)

Zřícenina hradu Tetín - Tetín (hrad) [1733]



Lomem poškozené zříceniny hradu u stejnojmenné obce na vysoké ostrožně nad Berounkou. Zprávy o něm jsou jen kusé, prvé pocházejí z 2. pol. 13. stol.; podle archeologického průzkumu hrad patrně královského založení vznikl kolem pol. 13. stol. Během vlády Václava II. byl hrad přestavěn pro potřeby přemyslovských levobočků. Jedním z nich byl zemský notář a nejvyšší písař Království českého Štěpán z Tetína, synovec Jana Volka. V neznámé době jej koupil Karel IV., za něhož ještě zřejmě existoval, ale zanedlouho po připojení panství ke Karlštejnu zanikl.

Areál staršího hradiště plnil patrně funkci předhradí pro nový hrad. Místo bylo osídleno v průběhu celého pravěku. V 9.-10. stol. se zde nacházelo hradiště, jehož val je patrný v obci. Kněžna sv. Ludmila, vdova po prvním historicky známém přemyslovském knížeti Bořivojovi, zde byla r. 921 zavražděna. Podle kronikáře Kosmy hrad (hradiště) založila Teta, dcera bájného knížete Kroka.

Původní hrad byl bezvěžový a stál na lichoběžníkovém půdorysu. Jeho dominantou byl velký trojprostorvý palác na severovýchodní straně. Na konci třináctého století byl rozšířen o níže položenou západní trojúhelníkovou část, ve které byla postavena mohutná branská věž. Hradba dolního hradu byla vyzděna technikou opus spicatum a nad příkopem nejspíše zesílena parkánem. V původním jádře bylo přistavěno dlouhé palácové křídlo s bránou zavíranou hřebenem, do které vstupovalo po mostě od branské věže


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)