Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Písečná (obec) [1719]



Název Písečná nese od roku 1948, předtím byla označována jako Sandhýbl, což byla podoba německého Sandhübel, tj. písečný vrch, kopec.

V roce 1924 byly k Sandhýblu připojeny osady Studený Zejf (něm. Kaltenseifen - ve smyslu studeného potoka a rýžoviště zlata) a Chebzí (Hollunder - k označení černého bezu).

Písečná leží v údolí řeky Bělé 7 km severovýchodně od Jeseníku (střední nadmořská výška 405 m.n.m.), asi v polovině cesty z tohoto města na hraniční přechod s Polskem Mikulovice-Głuchołazy. Bývalé osady jsou umístěny od Písečné směrem k jihu, v údolí řeky Bělé, Studený Zejf (484 m.n.m.) a potom v údolí stejnojmeného potoka Chebzí (520 m.n.m.).

Při posledním sčítání v roce 1991 žilo v Písečné 1073 osob v 226 domech, z toho v části Studený Zejf 158 lidí v 39 domech a v části Chebzí jen 15 lidí v 5 domech.

Dnešní Písečná leží přibližně ve středu původní rozsáhlé vsi v údolí Bělé, zvané Waltersdorf (Waltherovice), která se připomíná již roku 1284 a která pravděpodobně zanikla před rokem 1420. Daleko jistější je však vazba na jinou ves či část vsi s názvem Wüstekirche (Pustý kostel), která je jmenována roku 1373 a již tehdy zde byly hamry a dolovala se železná ruda i zlato.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Písečná (obec) Jeseník
obec, osada Písečná (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Písečná (obec) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)