Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Česká Ves (obec) [1712]



Obec leží v severním podhůří pohoří Hrubý Jeseník (nejvyšší hora Praděd – 1492 m n. m.), v údolí řeky Bělé, v nadmořské výšce kolem 400 m. Jižní část obce přímo navazuje na okresní město Jeseník, severně je vzdálena od státní hranice s Polskem 13 km. Údolí je lemováno lesnatými kopci, které na severozápadní straně patří k výběžkům Rychlebských hor.

Obcí prochází státní silnice I. Třídy č. 44, která jižně navazuje na trasy od Brna, Olomouce i Prahy, severně pak na hraniční přechod do Polska (Mikulovice/Glucholazy) a východně směrem na Opavu a Ostravu. Rovněž vede obcí vedlejší železniční trať se zastávkou pro osobní vlaky. V sousedním Jeseníku je i zastávka rychlíková. Výhodná je i doprava autobusy, jak do blízkého okolí, tak i do vzdálených měst – Ostravy, Brna a Prahy. Zástavbu obce je situována podél řeky a silnice, takže je roztažena na délku téměř 4 km Obec je zřizovatelem dvou mateřských škol a Základní školy, které fungují jako příspěvkové organizace s právní subjektivitou. Ve školním roce 2004/2005 navštěvuje mateřské školy 75 dětí a v Základní škole se vzdělává v 1. - 9. ročníku 274 žáků ve 12 třídách. V komlexu školy jsou i tělocvična, fit-centrum, sportovní hřiště s atletickou dráhou a rovněž vlastní kuchyně s jídelnou.

V současné době má obec 2483 obyvatel a 515 domů. Většina obyvatel žije v rodinných domcích, zbývající část v bytových domech. Téměř všichni obyvatelé se hlásí k české národnosti. Průměrný věk obyvatel je 34,5 roku. Náboženské vyznání není registrováno a místní římsko-katolický kostel je poměrně málo navštěvován.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Česká Ves (obec) Jeseník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)