Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Královka (rozhledna) [1673]



Vyhlídková věž stojí na vrcholu Královky již od roku 1888. Tehdy to však byla rozhledna dřevěná a v jejím sousedství vznikla taktéž dřevěná turistická chata. Vznikly z iniciativy horského spolku, sídlícího v blízkém Janově nad Nisou (kam katastrálně rozhledna s restaurací dodnes patří). V roce 1906 vítr skácel rozhlednu a janovští se rozhodli postavit novou, tentokráte kamennou rozhlednu. Hotové dílo začalo fungovat hned v příštím roce a tato 24 m vysoká věž slouží turistům dodnes. V polovině 30. let 20. století vyhořela přilehlá chata a na jejím místě byla postavena turistická chata, kterou můžeme navštívit dodnes.

Rozhledna a chata Královka jsou otevřeny celoročně. Na vyhlídkovou věž lze vystoupit taktéž během celého roku, je-li zavřena, klíče jsou k dispozici v recepci uvnitř chaty. Objekt stojí na frekventované silničce spojující turistická a sportovní střediska Bedřichov a Hrabětice.

Výhled z věže je velmi kvalitní, z balkónů nebo přes sklo v horním patře rozhledny. Na severovýchodě hlavní hřeben Jizerských hor od Ptačích kup přes Holubník a Černou horu k Jizeře, na východ západní Krkonoše, na jihozápad údolí Bílé Desné a obec Bedřichov, Vysoký hřeben a lyžařský areál Malinovka, na obzoru na Ještědsko-Kozákovský hřeben a siluetu Ještědu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)