Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mladkov (obec) [1648]



Mladkovská vrchovina, ve které obec Mladkov leží, je nejníže položenou a nejmenší částí Orlických hor s nejvyššími vrcholy pouze okolo 700 m.n.m. (Adam - 765 m.n.m., Studený - 721 m.n.m., Vysoký kámen - 843 m.n.m.) Návštěvníky přitahují zejména významné geomorfologické jevy - průlom toku Divoké Orlice (u Klášterce nad Orlicí ) a Tiché Orlice (u Mladkova) hřbetem Orlických hor a vytvořená údolí kaňonovitého charakteru - Zemská brána a Studenecké skály - rulové skály vzniklé mrazovým zvětráváním.

Územím prochází nejvýznačnější turistická magistrála Orlických hor - Jiráskova horská cesta ve směru od Zemské brány přes chatu na Adamu, Mladkov, Vysoký kámen a pokračuje na Suchý vrch. V roce 1978 zřídila ochrana přírody naučnou stezku Zemská brána, z Mladkova na Suchý vrch přes dělostřeleckou tvrz Bouda vede naučná stezka Betonová hranice.

Zároveň leží Mladkov v sousedství střediska letní rekreace - údolní nádrže Pastviny. Mladkov je též nazýván "Českým Meranem" pro znamenitě chráněnou polohu, radioaktivní pramen a velmi příznivé podnebí. Jako příjemné a osvěžující letovisko je velmi oblíben.

Mladkov je podhorská vesnice, jejíž zastavěné území leží v nadmořské výšce od 508 do 583 m.n.m. v blízkosti státní hranice s Polskou republikou. Až do 2.poloviny 13.století byl v prostoru dnešní obce pouze rozsáhlý pomezní hvozd bez komunikací, teprve v souvislosti s kolonizační činností na přelomu 13. a 14. století vznikly v tomto hvozdu komunikace spojující Štíty, Mezilesí a Mladkov. V průběhu 1. pol. 14. století byla v lese objevena ložiska kovů, což vyvolalo hornickou kolonizaci, jejímž centrem se stal Mladkov. Až do počátku 16. století byl Mladkov příslušenstvím panství žampašského. V roce 1513 si jej zvolil Jan Žampach z Potštejna za své sídlo - zbudoval si zde tvrz, která stávala nedaleko dnešní mladkovské elektrárny. V roce 1577 se Mladkov uvádí jako městečko, působila zde sklářská huť. Malebné okolí obce a zároveň nízký stupeň osídlení předurčil dané území zejména pro rekreaci, jak krátkodobou tak dlouhodobou.

Z architektonického hlediska patří k největším hodnotám obce vedle církevní architektury zejména dřevěné lidové stavby, dochované v Petrovičkách a v jižní části Mladkova.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mladkov (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)